Szlovákia lakosai tavaly fejenként átlagosan 2,8 kilogrammnyi kávét fogyasztottak - idézte a pozsonyi Új Szó a statisztikai hivatal adatait. (A megfelelő magyar adat 2,1 kilogramm.) Ezzel ugyan nem sikerült megdönteni a 2014-es 3,6 kilogrammos történelmi rekordot, azonban még így is a duplája fogyott a rendszerváltás idején, 1990-ben mért 1,4 kilogrammnak.

A kereslet növekedésével párhuzamosan nőttek az árak. Míg tíz évvel ezelőtt a pörkölt kávé negyedkilós csomagolásáért az üzletekben átlagosan 2 eurót kértek, tavaly már 3 eurót. (Ez nagyjából megfelel a magyarországi árnak.) A 100 grammos csomagolású instant kávé ára ugyanekkor 3,8-ról 4,2 euróra nőtt. A szlovákiai kávézókban egy csésze eszpresszót (7 gramm) tavaly átlagosan 1,2 euróért lehetett meginni, az ország egyes régiói és kávézói között azonban e tekintetben is látványos különbségek vannak.

A korábbi évekhez képest visszafogottabb fogyasztással párhuzamosan tavaly egyébként csökkent a behozatal is: összesen 40,7 ezer tonna kávét hoztak be az országba, csaknem 180 millió euró értékben, ami 8 százalékkal marad el az egy évvel korábbitól.