Jön a karácsony, érkezik a drágulás

Karácsony előtt borítékolhatóan emelkedni fognak az árak - állítják a szlovák és a magyar piacot figyelemmel kísérő elemzők. A drágulásnak több oka is van kezdve a gyengébb terméstől egészen az emelkedő bérköltségekig.
Barabás Júlia, 2019. november 2. szombat, 09:38
Fotó: Napi.hu

Az afrikai sertéspestis terjedése ellenére Szlovákiában nem várható a disznóhús drágulása, ezzel szemben a búzából előállított termékek már karácsony előtt többe kerülhetnek - írta a pozsonyi Új Szó. A rövid esős időszakok gyakran akkor voltak, amikor a gabonaféléket permetezni kellett volna a gombabetegségekkel szemben. Emiatt romlott a búza minősége.

Tatiana Lopúchová, a Pékek, Cukrászok és Tésztagyártók Szlovákiai Szövetségének az elnöke szerint a gyártást jelentős mértékben drágítja a hétvégi és ünnepnapi bérpótlékok kifizetése, valamint a minimálbér növekedése. A baromi esetén a korábbi árcsökkenés okozhat gondot. A csirkehús ára átlagosan 18 százalékkal csökkent, a tojásé 15 százalékkal. Ha nem nő az egyes baromfitermékek ára a boltokban, annak a tenyésztők látják a kárát.

A szakértők azokat sem tudják biztatni, akik Magyarországra járnak át vásárolni. A fogyasztói árak ott a KSH adatai szerint 2,8 százalékkal voltak magasabbak szeptemberben az egy évvel korábbinál, miközben az élelmiszerek ára egy év alatt, 5,1 százalékkal nőtt. Az élelmiszereken belül a sertéshús ára 13,3 százalékkal emelkedett. A kenyér 8,5, a liszt 7,2 százalékkal drágult. Emellett az állam is belenyúlhat az árakba: a Népszava információ szerint a magyar kormány arra készül, hogy további termékekre is kiterjeszti a népegészségügyi termékadót, népszerű nevén chipsadót.

HOZZÁSZÓLÁSOK