Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Két héttel ezelőtt vasárnap meggyilkolták otthonában Ján Kuciak oknyomozó újságírót és menyasszonyát, Martina Kusnírovát. A férfi utolsó, be nem fejezett cikke az olasz maffia szlovákiai jelenlétéről és a kormánnyal való kapcsolatáról szólt volna. A botrány pedig odavezetett, hogy a kormányban megrendült a bizalom, tömegek követelték az első napoktól fogva Robert Kalinák belügyminiszter és Robert Fico kormányfő távozását. Pénteken hatvanezer ember tüntetett Pozsonyban és ezrek más szlovákiai nagyvárosokban, amelyre az 1990-es évek eleje óta nem volt példa.

A válságban fontos szerepet töltött be, hogy két héttel ezelőtti tévébeszédében Andrej Kiska elnök két utat mutatott az ország vezetésére: vagy átszervezik a kormányt, vagy előrehozott választásokat írnak ki. A javaslatot Fico elutasította, helyette a magyar kormányhoz hasonlóan Soros Györgyre kezdett mutogatni, mint a háttérben megbújó konspirátorra.

Kuciak utolsó, be nem fejezett cikkében arról írt, hogy Fico legközelebbi tanácsadója korábban az olasz maffiával üzletelt, a szervezett bűnözés tevékenysége ellen pedig nem léptek fel a hatóságok. A titkosszolgálatok vezetője pedig Kiskának azt mondta, hogy tájékoztattak a kormányban több minisztert a veszélyről, de nem történt semmi. Mint a szolgálatokért felelős miniszter, Kalinák így biztosan tudott a maffiáról.

A kormány több tagja, az ellenzék és az utcán tüntető tömegek is követelték a belügyminiszter lemondását. Egészen hétfő délelőttig, amikor is a portál szerint bejelentette lemondását.

Az Új Szó beszámolója szerint a hétfői sajtótájékoztatóján elmondta, hogy továbbra is a gyilkosságok kivizsgálását tartja a legfontosabbnak, és hogy a legfontosabb, hogy a nyomozás zavartalanul folyhasson. Ugyanakkor elismerte, hogy a helyzet komplikált és a társadalmi elégedetlenség tapintható. Köszönetet mondott a tüntetőknek, hogy a pénteki megmozdulások zavartalanul folytak.

A fotó forrása: AFP Photo/Emmanuel Dunand.