Szlovák kormányválság: lemondott a belügyminiszter

Hétfőn reggel 10 órakor rendkívüli sajtótájékoztatón jelentette be lemondását Robert Kalinák (a Smer-SD pártok által delegált) belügyminiszter - írja a Paraméter.sk.
Szabó Dániel, 2018. március 12. hétfő, 10:39
Fotó: AFP

Két héttel ezelőtt vasárnap meggyilkolták otthonában Ján Kuciak oknyomozó újságírót és menyasszonyát, Martina Kusnírovát. A férfi utolsó, be nem fejezett cikke az olasz maffia szlovákiai jelenlétéről és a kormánnyal való kapcsolatáról szólt volna. A botrány pedig odavezetett, hogy a kormányban megrendült a bizalom, tömegek követelték az első napoktól fogva Robert Kalinák belügyminiszter és Robert Fico kormányfő távozását. Pénteken hatvanezer ember tüntetett Pozsonyban és ezrek más szlovákiai nagyvárosokban, amelyre az 1990-es évek eleje óta nem volt példa.

A válságban fontos szerepet töltött be, hogy két héttel ezelőtti tévébeszédében Andrej Kiska elnök két utat mutatott az ország vezetésére: vagy átszervezik a kormányt, vagy előrehozott választásokat írnak ki. A javaslatot Fico elutasította, helyette a magyar kormányhoz hasonlóan Soros Györgyre kezdett mutogatni, mint a háttérben megbújó konspirátorra.

Kuciak utolsó, be nem fejezett cikkében arról írt, hogy Fico legközelebbi tanácsadója korábban az olasz maffiával üzletelt, a szervezett bűnözés tevékenysége ellen pedig nem léptek fel a hatóságok. A titkosszolgálatok vezetője pedig Kiskának azt mondta, hogy tájékoztattak a kormányban több minisztert a veszélyről, de nem történt semmi. Mint a szolgálatokért felelős miniszter, Kalinák így biztosan tudott a maffiáról.

A kormány több tagja, az ellenzék és az utcán tüntető tömegek is követelték a belügyminiszter lemondását. Egészen hétfő délelőttig, amikor is a portál szerint bejelentette lemondását.

Az Új Szó beszámolója szerint a hétfői sajtótájékoztatóján elmondta, hogy továbbra is a gyilkosságok kivizsgálását tartja a legfontosabbnak, és hogy a legfontosabb, hogy a nyomozás zavartalanul folyhasson. Ugyanakkor elismerte, hogy a helyzet komplikált és a társadalmi elégedetlenség tapintható. Köszönetet mondott a tüntetőknek, hogy a pénteki megmozdulások zavartalanul folytak.

A fotó forrása: AFP Photo/Emmanuel Dunand.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Warlock, 2018.03.13 14:40

@lomb: "Mint tudjuk, korrupció az, amiből kimaradtam. "

Rád vall meg a kormányodra ez az álláspont vén fideszbohóc, mentségedre szolgáljon, hogy nem is tagadod.

"me ilyen, egy - a lakájmédia által megvezetett - ész és értelem nélküli véglény!"

Szépen bemutattad magad, helytálló... köszönjük.

Alja bértroll vagy...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

lomb, 2018.03.12 13:22

@xepi589: Mint tudjuk, korrupció az, amiből kimaradtam. Maga - úgy látszik - sok mindenből kimaradt, lemaradt. Többek között lemaradt, erősen elmaradt a sortól, ahol az észt osztogatták.

Íme ilyen, egy - a lakájmédia által megvezetett - ész és értelem nélküli véglény!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

xepi589, 2018.03.12 11:08

Mindenhol az utcára megy a nép a korrupció ellen tüntetni ( Románia, Szlovákia ),de még a legkorruptabb Bulgáriában volt tüntetés.
Mi meg csak nézünk,mint a moziban !! Hagyjuk, hogy a Fidesz-KDNP tovább lopjon !!!!!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html