Mégis nekimegy az áruházaknak a szlovák kormány

A szlovák kormány az év elején azt tervezte, hogy különadót vet ki az áruházláncok megsarcolására, ám az EU keresztbe feküdt az ötletnek. Ahogy közeledik az év vége újra előkerült az - ügy tűnik - örökzöld ötlet.
Barabás Júlia, 2019. november 13. szerda, 06:20
Fotó: Napi.hu

Az Európai Bizottság ugyan idén áprilisban gátat vetett az SNS üzletláncok különadójával kapcsolatos elképzeléseinek, a párt földművelésügyi minisztere, Gabriela Matecná azonban nem mondott le ennek az adónemnek a bevezetéséről - derül ki a pozsonyi Új Szó cikkéből. "Felháborító, hogy Szlovákiában az üzletláncok a forgalmuk 6-7 százalékának megfelelő nyereséget érnek el. Bárhol a világon ez mindössze 1,5-2 százalék körül mozog" - fejtegette.

Az üzletláncokra kivetett 2,5 százalékos különadót negyedévente kellett volna fizetniük a nagy üzletláncoknak, az így befolyt pénzt az ígéretek szerint visszafolyatták volna a mezőgazdaságba és az élelmiszeriparba. Azok a kereskedők azonban, akikre a különadó vonatkozott volna, az Európai Bizottsághoz fordultak, amely idén áprilisban hatálytalanította a törvényt.

HOZZÁSZÓLÁSOK