Fekete évük lehet a szlovákoknak

Komoly drágulásra számítanak idén Szlovákia lakói, nem csupán az élelmiszerek, hanem a rezsi is jóval többe kerülhet, mint 2018-ban.
Barabás Júlia, 2019. január 14. hétfő, 20:50
Fotó: Shutterstock

A szlovákiai lakosság nagy része azzal számol, hogy idén megugranak a havi kiadásai - idézte a pozsonyi Új Szó a Stem/Mark piackutató friss felmérését.

Eszerint a megkérdezettek 30 százaléka látványos, további 40 százalékuk pedig enyhe növekedésre számít az élelmiszerárak, a rezsiköltségek és az energiaszolgáltatóknak fizetett díjak esetében.

A válaszadók nagyjából öt százaléka állítja, hogy nem is vette észre az áremelkedést. A drágulás a felmérés szerint egyre nagyobb terhet ró a családokra, további bevételek nélkül nem tudják fenntartani eddigi életszínvonalukat.

Az emberek 20 százalékának a jelenleginél havonta 100-150 euróval nagyobb bevételre lenne szüksége, 30 százalékuknak 150-300, további 20 százalékuknak pedig több mint 300 euróra, hogy probléma nélkül fedezni tudják a kiadásaikat. A nők és férfiak közötti bérkülönbségek miatt ez utóbbi csoportban kétszer annyi nőt találunk, mint férfit.

HOZZÁSZÓLÁSOK