Szlovákiában sem minden fenékig tejfel

Továbbra is gondot okoz a szlovák vállalatoknak a fiatalok toborzása, miután már ők sem érik be a minimálbérrel, miközben magasabb fizetést feketén akarnak fizetni a munkaadók.
Barabás Júlia, 2020. március 9. hétfő, 06:35
Fotó: Pixabay

Az alkalmazottak toborzása Szlovákiában az éttermek és számítógépes cégek számára a legnagyobb gond - idézte a munkapiaci elemzésekkel foglalkozó Profesia piackutató cég felmérését a pozsonyi Új Szó. Az idegenforgalmi szolgáltatásokban, éttermekben dolgozóknak nagyjából fele 15 és 24 év közötti, döntő többségük 34 évnél fiatalabb.

Ezek az ágazatok ugyan azok közé tartoznak, amelyek a vonzóak a fiatalok számára, de nem lehet őket sokáig megtartani az alacsony bérek miatt - vélik a Profesia szakértői. Sok ilyen vállalkozás ráadásul gyakran feketén fizeti az alkalmazottait. A fiatalok szívesen mennek pincérnek, hogy gyorsan pénzhez juthassanak, de a többségük gyorsan továbbáll, ha jobb munkát talál.

A fő gond, hogy az idősebb generációkhoz tartozók köréből eleve kisebb a kínálat, a fiatal pályakezdőkből pedig nincs olyan sok, hogy teljesen kielégítse a keresletet. Így a cégek között hatalmas harc folyik az alkalmazottakért. A leköszönő kormány által hozott szociális intézkedések miatt alaposan megugrottak a bérköltségek, ezért az elkövetkező időszakban még több vállalkozó dönthet úgy, hogy az alkalmazottait inkább feketén fizeti.

HOZZÁSZÓLÁSOK