Már nem megy olyan jól a szlovákoknak

A következő években nem fogja elérni a szlovák gazdaság azt a növekedési tempót, amit tavaly produkált. A fizetések azért még emelkednek.
Barabás Júlia, 2019. február 10. vasárnap, 07:05
Fotó: Getty Images

Míg tavaly szeptemberben abban reménykedtek a pozsonyi pénzügyminisztérium elemzői, hogy a szlovák gazdaság idén 4,5 százalékkal nőhet, legfrissebb előrejelzésükben már csak 4 százalékos GDP-növekedésével számolnak - adta hírül a pozsonyi Új Szó. Jövőre már csak 3,7, 2021-re 3,2, 2022-re 2,5 százalékos bővülést jósolnak. Tavaly még 4,3 százalékkal nőtt a szlovák gazdaság.

Peter Kazimír pénzügyminiszter szerint minden jel arra utal, hogy a tavalyi dinamikus növekedést egy ideig nem sikerül túlszárnyalni. Az ok a Szlovákiában készült termékek exportjának visszaesése. Nagy-Britannia kaotikus kilépése az Európai Unióból hosszabb távon nagyjából 0,7-1,4 százalékponttal csökkentheti a gazdasági növekedés ütemét. Jó hír viszont a Jaguar üzemében beindulása.

A tárca legfrissebb elemzése a bérek csaknem fél százalékponttal gyorsabb növekedésével számol, mint a tavaly szeptemberi jelentés. A fizetések idén 6,7 százalékkal nőhetnek a tavalyiakhoz képest. Az infláció az idei 2,6 százalékról a következő években 2,4 százalékra lassul.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Suzywong, 2019.02.10 13:03

a szlovák gazdaság euróban nőtt 4,5% al az elmúlt évben ,a magyar gazdaság pedig forintban nőtt kb ugyanennyivel.

a szlovák bérek euróban emelkedtek kb 8% al 2018 ban, a magyar bérek foriuntban kb ugyanennyivel.

de mivel a forint 8% ot gyengült az euróhoz képest az elmúlt évben ,így euróban számolva a magyar gazdaság produktuma csökkent, a bérek pedig stagnáltak.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html