Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Míg tavaly szeptemberben abban reménykedtek a pozsonyi pénzügyminisztérium elemzői, hogy a szlovák gazdaság idén 4,5 százalékkal nőhet, legfrissebb előrejelzésükben már csak 4 százalékos GDP-növekedésével számolnak - adta hírül a pozsonyi Új Szó. Jövőre már csak 3,7, 2021-re 3,2, 2022-re 2,5 százalékos bővülést jósolnak. Tavaly még 4,3 százalékkal nőtt a szlovák gazdaság.

Peter Kazimír pénzügyminiszter szerint minden jel arra utal, hogy a tavalyi dinamikus növekedést egy ideig nem sikerül túlszárnyalni. Az ok a Szlovákiában készült termékek exportjának visszaesése. Nagy-Britannia kaotikus kilépése az Európai Unióból hosszabb távon nagyjából 0,7-1,4 százalékponttal csökkentheti a gazdasági növekedés ütemét. Jó hír viszont a Jaguar üzemében beindulása.

A tárca legfrissebb elemzése a bérek csaknem fél százalékponttal gyorsabb növekedésével számol, mint a tavaly szeptemberi jelentés. A fizetések idén 6,7 százalékkal nőhetnek a tavalyiakhoz képest. Az infláció az idei 2,6 százalékról a következő években 2,4 százalékra lassul.