Egy háztartás Szlovákiában kiadásainak 2,4 százalékát fordítja alkoholra, amivel az európai ranglistában a 11. Az uniós átlag 1,6 százalék, a visegrádi országok közül Szlovákia költi a legkevesebbet szeszre: a magyar háztartások kiadásaiknak 3,1, a csehek 3,3, a lengyelek 3,5 százalékát fordítják alkoholra - írta a pozsonyi Új Szó a járványhelyzetet szeszfogyasztását áttekintő cikkében.

A legtöbb alkoholt Európbában a fehéroroszok isszák meg, fejenként 14 litert, Szlovákiát ezen a téren - bár nem sokkal - a csehek, az írek és az oroszok is leelőzik. A szakemberek arra figyelmeztetnek, hogy a járvány következtében életbe lépő szigorítások, a bezártság, az ebből fakadó konfliktusok, az esetleges munkahelyelvesztés tovább növelheti az alkoholfogyasztást.

Egyelőre azonban úgy fest, hogy a március közepétől tartó óvintézkedések nem vezettek nagyobb mértékű alkoholvásárláshoz. "A jelenlegi helyzetre való tekintettel a vásárlók több alapélelmiszert, például tésztát, rizst vagy húskonzerveket vesznek, de ez a trend az alkoholos italok vásárlásánál nem figyelhető meg" - mondta Lucia Langová, a Kaufland üzletlánc szóvivője. A Lidl szóvivője, Tomás Bezák ugyanerről számolt be. Egyedül a COOP Jednota számolt be megnövekedett alkoholvásárlásról. Az tömény szesz vásárlása 13, a söré 15, a boré 9 százalékkal nőtt