Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A szlovák parlament elfogadta az üzletláncok különadójáról szóló törvényjavaslatot - adta hírül a pozsonyi Új Szó. Az eredeti javaslat szerint a nettó forgalomra kivetett 2,5 százalékos különadót - hasonló közterhet számos magyar ágazatban bevezettek az elmúlt években - minden olyan üzletláncnak be kellett volna fizetnie, amelynél a forgalom legalább 10 százalékát az élelmiszerek adják, és legalább két szlovákiai járásban vannak üzletei.

A parlamenti képviselők módosításai nyomán az élelmiszerek arányának alsó küszöbét 25 százalékra emelték. Nem fizetnek ilyen adót azok az üzletláncok, amelyeknek a szlovákiai járások kevesebb mint 15 százalékában vannak üzleteik. A módosításokkal elsősorban azt akarták elérni, hogy a Coop Jednota és a CBA kisebb településeken levő üzleteire ne vonatkozzon az új adókötelezettség.

A kormány indoklása szerint az adóból befolyó több tízmillió eurót a mezőgazdaság támogatására fordítják majd, ám az elmúlt napokban az adójavaslat visszavonását sürgették a munkáltatók és a szakszervezetek, mert úgy vélik, hogy az áruházak beépítik azt az általuk forgalmazott termékeik árába. A Go4insight közvélemény-kutató intézet által megkérdezett vásárlók 70 százaléka ugyanezzel az indokkal szintén elutasítja a különadót.