Mintegy 34 millió eurót osztott ki a Martina Lubyová (SNS-jelölt) vezette oktatási minisztérium kutatási és tudományos projektekre olyan cégek között, amelyek korábban nem foglalkoztak kutatással, nincs bevételük, és a közelmúltban jöttek létre - adta hírül a pozsonyi Új Szó.

Az oktatási minisztérium szeptemberben 33,4 millió eurós pályázati felhívást tett közzé kutatási és tudományos projektek támogatására. Október végéig pályázhattak az érdeklődők, a tárca december 18-án tette közzé az ezek alapján kötött szerződéseket. Néhány cégnek még év végén átutalták a pályázatban jóváhagyott támogatást.

A sikeres pályázók között vannak olyan cégek, melyeknek nincs bevételük, korábban nem foglalkoztak kutatással, a közelmúltban alapították őket, családi házban vagy panellakásban van a székhelyük, és nem működik a honlapjuk. Az oktatási tárca állítja, a pályázat kiértékelésekor törvényesen jártak el. Ugyanakkor az Állítsuk Meg a Korrupciót szervezet információi szerint a legmagasabb összeget, közel négymillió eurót Martin Babiar cégei kapták. A férfi Andrej Danko SNS-elnökhöz köthető.