Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Nemsokára az eddigieknél is könnyebben vállalhatnak munkát Szlovákiában a nem uniós országokból érkező vendégmunkások - írta a pozsonyi Új Szó. A munkaügyi minisztérium elkészítette ezzel kapcsolatos javaslatát, amely rugalmasabbá teszi a vendégmunkások foglalkoztatását.

Bár még mindig csaknem 180 ezer állástalan van az országban, a cégek egyre nehezebben találnak legalább minimális szakképesítéssel rendelkező munkaerőt. Hiányukat vendégmunkásokkal igyekeznek pótolni.

Jelenleg csaknem 65 ezer vendégmunkás dolgozik az országban, közülük 31 ezren nem uniós tagországból érkeztek. A tervezet szerint a hiányszakmák listáját negyedévente frissítenék az eddigi éves aktualizálás helyett. A munkáltatóknak kötelezővé tennék a szabad munkahelyek bejelentését.

A vendégmunkásokkal kapcsolatos idegenrendészeti eljárást a jelenlegi 90 napról 30 napra csökkentenék. Kevesebb igazolást kérnének majd az ideiglenes tartózkodási engedély elintézéséhez. Ezzel párhuzamosan a nem uniós tagországokból érkező munkavállalók jobb jogi védelemre is számíthatnak.

A fotó forrása: Reuters.