Szlovákia még jobban kinyitja kaput a vendégmunkások előtt

A szlovák kormány megkönnyíti a külföldi vendégmunkások alkalmazását, mert hiába van még mindig sok munkanélküli az országban, a cégeknek még több munkáskézre van szükségük.
Barabás Júlia, 2018. október 28. vasárnap, 16:00
Fotó: Reuters

Nemsokára az eddigieknél is könnyebben vállalhatnak munkát Szlovákiában a nem uniós országokból érkező vendégmunkások - írta a pozsonyi Új Szó. A munkaügyi minisztérium elkészítette ezzel kapcsolatos javaslatát, amely rugalmasabbá teszi a vendégmunkások foglalkoztatását.

Bár még mindig csaknem 180 ezer állástalan van az országban, a cégek egyre nehezebben találnak legalább minimális szakképesítéssel rendelkező munkaerőt. Hiányukat vendégmunkásokkal igyekeznek pótolni.

Jelenleg csaknem 65 ezer vendégmunkás dolgozik az országban, közülük 31 ezren nem uniós tagországból érkeztek. A tervezet szerint a hiányszakmák listáját negyedévente frissítenék az eddigi éves aktualizálás helyett. A munkáltatóknak kötelezővé tennék a szabad munkahelyek bejelentését.

A vendégmunkásokkal kapcsolatos idegenrendészeti eljárást a jelenlegi 90 napról 30 napra csökkentenék. Kevesebb igazolást kérnének majd az ideiglenes tartózkodási engedély elintézéséhez. Ezzel párhuzamosan a nem uniós tagországokból érkező munkavállalók jobb jogi védelemre is számíthatnak.

A fotó forrása: Reuters.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Belze Bubi, 2018.10.28 17:45

@europeer:
A hivatalban lévő magyar kormány pártjai mindent megtesznek hogy ne legyünk ",bevándorló ország", s ezen belül a gazdasági migráció megfékezésére.
Szlovákia is ugyanolyan szuverén ország, mint mi, tehát azt csinálhat amit akar, felelősségel az iránt ami a legjobb neki, bármilyen meglepő lehet egyes honfitársaink számára, ha nem az orbáni utat járja...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

europeer, 2018.10.28 17:02

A munkaadók és az újságírók miért nyomják folyamatosan a hazugságot?
1., van munkaerő!
2., milyen képzettséget várnak el, amikor mindig 8 általános a követelmény?
Egyébként a képzés a cégeken múlik, indítsanak.
3., az ukránok magunkra és a szlovákokra szabadítása milyen képzett szakembereket hoznak?
Megmondom, mert sokkal dolgoztam: LÓSZ@R
Az ukránok annyira semmik, hogy teszt nélkül veszik fel őket.
Az ukránok az egyik héten itt dolgoznak, a másik héten az előző cég munkaruhájában mennek a másik céghez dolgozni. Persze, náluk is vannak kivételek.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html