Szlovákia még nem került ekkora válságba

Szlovákiában történelmi mélypontra - az ország 1993-as önállósodása óta a legalacsonyabb szintre - csökkent az ipari termelés áprilisban - jelentette szerdán a statisztikai hivatal (SÚSR) adataira hivatkozva az MTI.
Szabó Dániel, 2020. június 10. szerda, 10:43
Fotó: AFP

Az ipari termelés áprilisban 42 százalékkal esett vissza az egy évvel korábbihoz viszonyítva, 26,6 százalékkal az előző havihoz mérve.

A csökkenést legnagyobb mértékben a járműgyártás drámai, 78,9 százalékos visszaesése okozta. A négy szlovákiai autógyár - a pozsonyi Volkswagen, a zsolnai KIA, a nagyszombati PSA és a nyitrai Landrover - üzemeiben a koronavírus-járvány miatt leállította a gyártást, de a beszállítóik is korlátozták termelésüket.

A SÚSR közlése szerint áprilisban az építőipari  termelés is súlyos, 13,7 százalékos visszaesést szenvedett el, és az előző hónaphoz viszonyítva is 10 százalékos volt a termelés csökkenése.

A Szlovák Nemzeti Bank (NBS) szerdán közzétett előrejelzésében azzal számol, hogy az ország gazdasági teljesítménye 10,3 százalékkal esik majd vissza idén. Ezzel az NBS egy százalékponttal tovább rontotta korábbi előrejelzését. A szlovák központi bank 2021-re várja a gazdaság növekedésének beindulását, jövőre a GDP 8,4 százalékos bővülését várják.

HOZZÁSZÓLÁSOK