Szlovákiában jelenleg a szegénységi küszöb egy egyszemélyes háztartás esetében havi 373 euró (mintegy 130 ezer forint) bevétel, egy két felnőttből és két 14 év alatti gyermekből álló háztartás esetén pedig havi 780 euró (mintegy 273 ezer forint). Az Európai Unió statisztikai hivatalának (Eurostat) aktuális adatai szerint a családok 16 százalékát, vagyis minden hatodik embert érint az 5 és fél millió lakosú Szlovákiában az a tény, hogy a szegénységi küszöb alatti bevételből kell élnie.

A FinGO befektetési tanácsadó cég elemzése szerint annak kockázata, hogy a szegénységi küszöb alatti bevételből kell élniük, a munkanélküliek és a gyermeküket egyedül nevelő szülők esetében a legnagyobb. A szegénységi küszöb alatt élő szlovákiai állampolgárok mintegy felének jelzálog- vagy más hiteltörlesztési részlet, illetve lakbér- és közműdíj-elmaradásai vannak, nem engedhetik meg maguknak azt sem, hogy évente egyszer szabadságra elutazzanak, vagy legalább minden második nap húst vagy halat fogyasszanak.

A tanácsadó cég egy másik, szintén ezen a héten nyilvánosságra hozott elemzésében arra mutatott rá, hogy az elmúlt tíz évben az európai uniós országok közül Szlovákiában emelkedett a leggyorsabban az az összeg, amelyet egy háztartásban a havi bevételből élelmiszer-vásárlásra fordítanak. Tavaly átlagosan bevételei 17 százalékát költötte élelmiszerre egy család.

Az elemzésben közölt adatok szerint az 508 millió lakosú Európai Unióban (EU) jelenleg 53 milliónyian élnek az - országonként változó bevételt jelentő - szegénységi küszöb alatt. Arányuk az EU-n belül Bulgáriában a legmagasabb (38,9 százalék) , utána Románia (35,7 százalék), illetve Görögország (34,8 százalék) következik.