Szlovákia már döntött a műanyagok betiltásáról

Szerdán jóváhagyta a kormány a környezetvédelmi minisztérium javaslatát a hulladékokról szóló törvény módosításáról, amely alapján számos egyszer használatos műanyag eszközt betiltanak Szlovákiában, az újrahasznosításra összegyűjtött szemetet pedig tilos lesz elégetni - írta a Parameter.sk cikkére hivatkozva az Mfor.hu.
Domokos Erika, 2019. augusztus 21. szerda, 16:28
Fotó: Shutterstock

A portál cikke szerint az elfogadott módosítás szerint 2021-től lép érvénybe a tiltás, ami érinti a műanyag tányérokat, evőeszközöket, italkeverőket, szívószálakat, léggömbpálcákat, a polisztirolból gyártott egyszer használatos ételhordókat, poharakat, továbbá az oxodegradálódó műanyagokat.

Az elmúlt három évben a környezetvédelmi minisztérium számos lépést tett a felesleges műanyag elleni küzdelem terén. A könnyű műanyag táskák fizetőssé tétele mellett a zöldtárca, Közép-Európában elsőként vezeti be a PET-palackok visszaváltási rendszerét - írta a Parameter.sk

Az Európa Parlament májusban szavazta meg bizonyos egyszer használatos műanyag termékek betiltását 2021-től. Az új szabályok megtiltják egyes olyan eldobható műanyagtermékek használatát, amelyek alternatív termékekkel helyettesíthetők. Ezenfelül konkrét intézkedéseket vezet be a leggyakrabban hulladékká váló műanyagtermékek használatának visszaszorítása érdekében. Az irányelv értelmében 2021-től tilos lesz az egyszer használatos műanyag tányérok, evőeszközök, szívószálak, lufipálcák és fültisztító pálcikák használata - emlékeztetett az mfor.hu.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

megalodon, 2019.08.21 16:44

Semmi gond. Kivágjuk a fát és abból papirtányérokat készitünk, a fák helyére meg kukoricát vetünk és abból meg bio üzemanyagot fogunk gyártani.

( A következő lufi szine zöld lesz (Gordon gekko - Tőzsdecápák 2 )
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html