Durvul a helyzet Szlovákiában

Az év utolsó hónapjaiban ádáz harc várható a Szlovákiában működő vállatok között a még esetleg elérhető szabad munkavállalók megszerzéséért.
Barabás Júlia, 2018. szeptember 15. szombat, 17:20
Fotó: Pixabay

A szlovákiai vállalatok már most sincsenek könnyű helyzetben, ha szakképzett munkaerőt szeretnének találni, a következő hónapokban azonban tovább durvulhat a helyzet - írta a pozsonyi Új Szó a Manpower munkaerő-piaci tanácsadó cég legújabb felmérésére hivatkozva. Az év hátralevő részében ugyanis még a korábbinál is több munkaadó tervez munkaerő-toborzást.

A Manpower által megkérdezett 750 cégvezető 13 százaléka az idei utolsó negyedévbe újabb alkalmazottak felvételét tervezi, elbocsátásokkal a megkérdezettek négy százaléka számol. A munkaerő iránti kereslet jóval meghaladja a kínálatot, így a társaságok kénytelenek lesznek tovább emelni a béreket - vallja Zuzana Rumiz, a ManpowerGroup szlovákiai vezérigazgatója.

A legkönnyebben a közlekedésben, a raktározásban és a kommunikációs ágazatban lehet majd munkát találni, ezen ágazatokban 26 százalékponttal haladja meg az új munkaerő felvételét tervező cégek aránya azokét, amelyek elbocsátásokat jeleznek. A nagy, több mint 250 alkalmazottat foglalkoztató cégek 35 százaléka tervez munkaerő-toborzást, és egy százalékuk elbocsátásokat. A közepes és kicsi vállalatoknál hasonló a helyzet.

A fotó forrása: Pixabay.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Mecsabesz, 2018.09.16 11:01

@europeer: Hozzáállás kérdése az egész! Tudom, mert szlovákiai vagyok, a korral igazad van. Nálunk is a kormány ukrajnaikat, de nem csak a kormány, ha nem a vállalkozók is olcsóbb munkaerőt keresnek. Isten hozott a vad kapitalizmusban, ami előbb vagy utóbb önmagát elfogja pusztítani, nem lehet a végtelenségig növekedni.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

europeer, 2018.09.16 09:38

Hazugság!
Ott is túlválogatják magukat. Rengeteg szlovákiai magyarral beszéltem, közülük több itt dolgozik az ipari parkokban.
Ők mondták,. hogy 45 év felettieket nem akarják felvenni, Pozsony környékére pedig a szlovákul nem tudókat sem.
Olyan nagy az ellentét a szlovákok és a magyarok között, hogy inkább ide jönnek dolgozni akkor is, ha kevesebbet keresnek. De néhány magyar multinál már többet is kereshetnek mint kint.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html