A szlovákiai vállalatok már most sincsenek könnyű helyzetben, ha szakképzett munkaerőt szeretnének találni, a következő hónapokban azonban tovább durvulhat a helyzet - írta a pozsonyi Új Szó a Manpower munkaerő-piaci tanácsadó cég legújabb felmérésére hivatkozva. Az év hátralevő részében ugyanis még a korábbinál is több munkaadó tervez munkaerő-toborzást.

A Manpower által megkérdezett 750 cégvezető 13 százaléka az idei utolsó negyedévbe újabb alkalmazottak felvételét tervezi, elbocsátásokkal a megkérdezettek négy százaléka számol. A munkaerő iránti kereslet jóval meghaladja a kínálatot, így a társaságok kénytelenek lesznek tovább emelni a béreket - vallja Zuzana Rumiz, a ManpowerGroup szlovákiai vezérigazgatója.

A legkönnyebben a közlekedésben, a raktározásban és a kommunikációs ágazatban lehet majd munkát találni, ezen ágazatokban 26 százalékponttal haladja meg az új munkaerő felvételét tervező cégek aránya azokét, amelyek elbocsátásokat jeleznek. A nagy, több mint 250 alkalmazottat foglalkoztató cégek 35 százaléka tervez munkaerő-toborzást, és egy százalékuk elbocsátásokat. A közepes és kicsi vállalatoknál hasonló a helyzet.

A fotó forrása: Pixabay.