Szlovákia kiutasított három orosz diplomatát

Múlt héten Szlovákia tájékoztatta az Orosz Föderáció külügyminisztériumát, hogy kiutasít három orosz diplomatát az országból. Moszkva jelezte, hogy az ilyen esetekben szokásos módon azonos válaszlépést tesznek majd.
Szabó Dániel, 2020. augusztus 10. hétfő, 21:15
Fotó: Reuters

"Nem közölhetem az orosz diplomáciai képviselet érintett tagjainak a nevét, de azt megerősíthetem, hogy olyan döntés született, hogy három diplomatát kiutasítunk Szlovákiából" - erősítette meg a TASR-nek Juraj Tomaga, a pozsonyi külügyminisztérium szóvivője.

A hivatalos indoklás szerint a három személy vétett a diplomáciai kapcsolatokról szóló 1961. évi bécsi szerződés ellen. Annyival részletezte még a döntés hátterét, hogy a szlovák titkosszolgálatok szerint a szentpétervári szlovák konzulátuson kiadott vízumok közül többet nem szabályosan bocsátottak ki, és ezek révén súlyos bűncselekményeket követtek el egy másik NATO- és EU-tagország területén.

A pozsonyi kormány kiutasítással egy időben tájékoztatta Moszkvát arról is, hogy az ország érdeke az erős kétoldalú kapcsolatok kialakítása Oroszországgal. "Ugyanakkor az orosz diplomaták tevékenységének összhangban kell lennie a nemzetközi joggal" - idézi a hivatalos kommunikációt a Pravda.

Oroszország jelezte, hogy tudomásul veszi a szlovákok döntését és arányos válaszlépéseket fog tenni, ahogy az ilyen esetekben megszokott.

Vélhetően az állhat a lépés hátterében, hogy a Bellingcat oknyomozó portál feltárta, egy georgiai (a grúz hivatalos megnevezése - a szerk.), de csecsen gyökerekkel bíró menedékkérőt meggyilkoltak tavaly augusztusban Berlinben. Az egyik elkövetőről biztosan tudni, hogy a szentpétervári szlovák konzulátuson szerzett vízumot. A leszámolást a német hatóságok szerint az FSZB (KGB utódszervezete) követte el. A portál szerint egy 2012-ben elkezdett, csecsen származású emberek ellen elkövetett merényletsorozat része lehetett a leszámolás. A vizsgálatok a feltételezett elkövetőnek és egy társának - aki szintén a szlovák konzulátuson kapott vízumot - tulajdonítanak két isztambuli gyilkosságot is.

 

HOZZÁSZÓLÁSOK