Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Szlovákiában az emberek harmada kevéssé hisz a tudományban - idézte a pozsonyi Új Szó azt a felmérést, amelyet Vladimíra Cavojová, a SAV Kísérleti Pszichológiai Intézetének munkatársa készített. A megkérdezés válaszadóinak 68,9 százaléka a feltett kérdésekre inkább az egyszerű, logikusnak tűnő, de hamis választ jelölte be a valódi tudományos magyarázat helyett.

A megkérdezettek több mint harmada hisz abban az összeesküvés-elméletben, miszerint a New York-i ikertornyok elleni 2001-es merényletet az amerikai kormány szervezte. Azt az elképzelést, hogy a rák ellenszerét már megtalálták, de a gyógyszergyárak titkolják, az érintettek 60 százaléka hitte el. Gyakori tévképzet az is, hogy a Földre látogató földönkívülieket a kormányok rejtegetik, hogy a Holdra szállás meg sem valósult, és hogy a migrációs válságot valakik szándékosan idézték elő. Ez utóbbiról a válaszadók fele gondolta, hogy igaz.

A hat leggyakoribb tudománytalan állítás között volt, hogy a Föld lapos (8,2 százaléknyian hittek benne), a globális felmelegedés kitaláció (több mint 10 százaléknyian hittek benne), de az a tévképzet is, mely szerint a betegségek elleni oltás káros