Szlovákiában az elmúlt évben a külföldi és a hazai turisták száma is jelentősen növekedett, de a legnagyobb bővülést a belföldi turizmus érte el - írta a pozsonyi Új Szó. A siker részben a kormány egyik legfontosabb tavalyi projektjének, az üdülési utalványok bevezetésének volt köszönhető.

A számokat látva az üdülési utalványok pozitív hatása vitathatatlan, a szlovákiai idegenforgalmi létesítmények tulajdonosai az elmúlt év folyamán jelezték a hazai látogatók számának növekedését. Egyes elemzők szerint az utalványok hozzájárultak ahhoz is, hogy a turizmus egy része átkerült a szürkegazdaságból a legális zónába, ugyanis a látogatóknak az üdülési hozzájárulás kérvényezéséhez valódi számlára van szükségük.

Kérdés azonban, hogy a gazdaság milyen árat fizetett az idegenforgalomban elkönyvelt pozitív hatásokért. Az üdülési utalványok ugyanis a vállalkozók egy relatíve szűk csoportjának, a vendéglátósok egy részének kedveznek, úgy, hogy a költségeket a többi munkáltató állja.

A folyamatosan romló szlovák versenyképességi helyzetben az utalványok pluszterhet jelentenek a nagyobb munkáltatóknak, hiszen növelik a foglalkoztatás költségeit. Ilyen szempontból ez a megoldás nem tekinthető ideálisnak, de kérdéses, hogy a parlamenti választás után felálló új kormánynak lesz-e elég mersze hozzányúlni az üdülési utalványokhoz.