Szlovákia alaposan meglepte az elemzőket

Az év első hónapjában a szlovák külkereskedelmi mérleg hiánya a várt töredékére zsugorodott, miközben a termelői árakat a hatósági közműdíjak emelése lökte meg - derül ki a Reuters tudósításaiból.
Ádám Viktor, 2003. február 28. péntek, 11:01
Fotó:

A szlovák külkermérleg hiánya januárban - az elemzők nagy meglepetésére - jelentősen csökkent, s ezzel párhuzamosan felerősödtek azok a várakozások, hogy az ország jegybankja talán erősödni engedi a koronát a következő hónapokban.
A deficit az egy évvel korábbi 5,7 milliárd koronáról 0,9 milliárd korona alá esett, ilyen csekély hiányra 2000 áprilisa óta nem volt példa. A Reuters által megkérdezett elemzők 4,1 milliárd koronára számítottak. A jó eredményben az export vártnál jóval erősebb, 19 százalékos növekedése játszott kulcsszerepet, s különösen az ipari termékek kivitele pörgött fel.

A másik, szintén pénteken napvilágot látott szlovák makroadat már nem ilyen kedvező: a termelői árak a prognosztizáltnál jóval nagyobb ütemben emelkedtek januárban. Havi összevetésben 5,4 százalékkal nőtt az árszínvonal, ezzel az éves bővülés üteme 7,5 százalékra gyorsult. Megfigyelők szerint a fogyasztói árak meglódulása jórészt az államilag szabályozott közműdíjak emelésével függ össze, s a januári adatok nem utalnak az inflációs nyomás erősödésére.

HOZZÁSZÓLÁSOK