A múlt évet Szlovákia 4,3 százalékos GDP-arányos áht-hiánnyal zárta, míg államadóssága 52,1 százalékra kúszott fel. A kormányzat eredetileg 5 százalék feletti hiánnyal számolt, ám az önkormányzatok a vártnál fegyelmezettebben gazdálkodtak, a nyugdíjfolyósító Szociális Biztosító többlettel zárt, ráadásul az államadósság finanszírozása is a vártnál 120 millió euróval kevesebbe került, így sikerült a deficitet leszorítani − jelentette be Peter Kazimír pénzügyminiszter. Az államadósság viszont túllépte az 50 százalékot, ezért a 2011-ben elfogadott, az adósságfékről szóló törvény értelmében a parlament előtt kell megmagyaráznia az adósságnövekedés okait, illetve felvázolni a takarékossági intézkedéseket.

Jövőre további csaknem 600 millió euró megtakarítást kell megvalósítani ahhoz, hogy a 2,94 százalékos idei GDP-arányos hiányt 2014-ben 2,6 százalékra vigyék le. A szaktárca ezért újra elővette azt az elképzelést, hogy alaposan lenyesi a szociális juttatások folyósítását. Lapértesülések szerint ez érintheti az ellátatlan gyerekek utáni 21 eurós adóbónuszt, továbbá az alanyi jogon járó családi pótlékot és a gyest is. A minisztérium viszont egyelőre nem tudja, hol húzza meg a határt. Felmerült a havi 1000 euró feletti jövedelműek családi pótlékának és adóbónuszának megvonása, azonban ez kevesebb mint 100 millió euró megtakarítást jelentene.

Kazimír korábban azt közölte, hogy a hiány felére csökkentését a szociális juttatások visszafogása révén szeretnék elérni, ez esetben 800 eurós havi jövedelemnél kellene meghúzni a határt. Ez viszont kisebb, mint az országos átlagbér (ennek nagysága 2012 végén 805 euró volt). Mivel a Fico-kormány magát szociáldemokrataként tálalja, e megoldás túl drasztikusnak tűnik számára. A tárcavezető hétfőn nem volt hajlandó elárulni, hol húzzák meg a határt. Radko Kuruc pénzügyi szóvivő annyival árnyalta a képet, hogy a háztartások összbevételéből indulnának ki a kedvezmények megvonásakor és legkésőbb augusztusban ismertetik, mekkora havi bevétel felett vonnák meg a családi pótlékot, a gyest és a gyermekek után járó adóbónuszt.