BUX
38240

Szlovákia beintett az eurózónának

A szlovák pénzügyminiszter elutasította a páneurópai kötvénykibocsátással kapcsolatos elképzeléseket, szerinte ez ugyanis a költségvetési unió felé tett lépés lenne, ami elfogadhatatlan.

MTI-Eco, 2010. december 10. péntek, 09:54

Ivan Miklos a SME című napilap pénteki számában kijelentette: "Egyértelmű nem a válaszom a páneurópai kötvénykibocsátás tervére. El kell vetni a költségvetési unió gondolatát, ami nem jó Szlovákiának, és senki másnak."

Az elképzelést a hét elején felvető Jean-Claude Juncker, az euróövezeti országok pénzügyminiszteri csoportjának (Eurogroup) elnöke, és Giulio Tremonti olasz pénzügyminiszter szerint az Európai Uniónak saját kötvényeket kellene kibocsátania a pénzügyi nehézségekkel küszködő euróövezeti országok megsegítésére és az euróval szembeni befektetői bizalom helyreállítására.

A Financial Times (FT) hétfői számának vezércikkében a két európai politikus annak a véleményének adott hangot, hogy a páneurópai kötvények ("E-bond") stabilizálhatnák az európai államkötvény piacot az EFSF európai pénzügyi stabilitási eszköz rendelkezésére álló 750 milliárd euró felhasználását követően 2013-tól.

Véleményük szerint egy európai államadósság kezelő ügynökség (European Debt Agency) akár az EU gazdasági teljesítményének 40 százalékáig is bocsáthatna ki kötvényeket.