Szlovákia gratulálhat magának?

A szlovák kereskedelmi bankok elemzőinek összesített prognózisa szerint Szlovákia idei bruttó hazai terméke (GDP) 2,6 százalékkal nő.
Sidó Zoltán, 2010. február 26. péntek, 12:54
Fotó:

A Napi Gazdaság cikke

Az elsőrejelzés jelentős optimizmusról tanúskodik, hiszen a januári összesített mutató ennél 0,5 százalékponttal alacsonyabb volt - derül ki a szlovák jegybank (NBS) tegnapi jelentéséből.

A gyorsabbnak várt növekedés viszont nem gerjeszti az inflációt, mind a januári, mind a februári várakozás éves szinten 1,5 százalékos fogyasztóiár-emelkedéssel számol.

A jelzett élénkülés ugyanakkor nem számít meglepetésnek, hiszen a szlovák pénzügyminisztérium 2010-re 2,8 százalékos GDP-növekedést valószínűsít, a szlovák jegybank pedig 3,1 százalékot vetít előre a tavalyi 4,7 százalék visszaesés után.

A fellendülés viszont nem lesz általános, hiszen például az építőipari cégek körében a KPMG Slovensko társaság által végzett és csütörtökön ismertetett felmérésből az derül ki, hogy az ágazat az idén további 3,2 százalékkal esik vissza, a cégek kapacitáskihasználtsága pedig 65 százalékra süllyedt.

Robert Fico szlovák miniszterelnök szerint ha az ország idei gazdasági teljesítménye 2-3 százalékkal emelkedik, akkor "gratulálhatunk magunknak", a kormányfő szerint az emelkedő pálya részben a kormány által megkezdett állami beruházásoknak (főleg sztrádaépítés) is köszönhető.

HOZZÁSZÓLÁSOK