Már idén átlépheti az átlagos bruttó bér az 1000 eurós határt Szlovákiában, a következő négy évben pedig marad az évi öt százalék feletti emelkedés - írta az Új Szó a kormány számításait ismertetve. Ez az infláció leszámítása után több mint háromszázalékos reálbér-emelkedést jelenthet - monda Peter Kazimír pénzügyminiszter a tárca elemzésére hivatkozva.

A következő években négy százalék feletti vagy kicsivel az alatti növekedés várható. Az utolsó évtized legjobb három éve következik a folyamatos fejlődés szempontjából - jelentette ki Kazimír. Idén a háztartások fogyasztása mellett az export - a Volkswagennek köszönhető - növekedése húzza majd a gazdaságot, jövőre pedig a Jaguar Land Rover nyitrai üzemének beindulása.

Várhatóan 2019-ben nő majd a gazdaság a leggyorsabban, 2020-ban és 2021-ben négy százalék alá csökken a bővülés üteme. A költségvetési hiány tovább csökken, akárcsak az államadósság, amely a GDP 50 százaléka alá esik.

A munkanélküliségi ráta 2021-re hat százalék alá csökken. Az új munkahelyek betöltéséhez szükség lesz külföldi munkaerőre is. A gazdasági növekedést várhatóan elsősorban a háztartások fogyasztásának növekedése hajtja majd. Jövőre 500 euró fölé emelkedhet a minimálbér.

A fotó forrása: Szabó Dániel/Napi.hu