Az, hogy a Most-Híd, Zitnanskát és Solymost jelöli az általuk irányítandó tárcák élére, várható volt, a jelöltek nevei már a leendő kormányzati posztoknak a koalíciós partnerek közötti szétosztása után felmerültek, a hivatalos megerősítésre azonban csak hétfőn került sor.

A civil életben ügyvédként tevékenykedő Lucia Zitnanská, 2002-ben a - mostani választáson a parlamenten kívül maradt - Kereszténydemokrata Mozgalom (KDH) által jelölt igazságügyi államtitkárként vállalt először kormányzati szerepet. Később már - az időközben teljesen lemorzsolódott - Szlovák Kereszténydemokrata Unió - Demokrata Párt (SDKÚ-DS) színeiben rövidebb ideig kétszer is betöltötte az igazságügyi miniszter posztját.

A gépészmérnöki végzettségű, a civil életben vállalkozóként tevékenykedő Solymos László, a Most-Híd alelnöke, a végéhez közeledő parlamenti ciklusban a párt frakciójának vezetője volt. Kormányzati pozíciót eddig nem látott el. Bugár Béla pártja a két miniszteri poszton kívül még öt államtitkári helyet is kapott, ezek a tisztségviselőik az igazságügyi, a közlekedési, az oktatásügyi, a környezetvédelmi illetve a szociálisügyi tárcánál lesznek.

Hétfőn az új pozsonyi parlamentbe illetve a kormánykoalícióba is legkisebbként bejutott jobboldali Háló (Siet) is véglegesítette miniszterjelöltjének személyét. A párt - amelyet igencsak megrázott a Ficoékkal való koalícióra lépés, a múlt héten több képviselőjük lépett ki tőlük, hétfőn pedig több száz párttagjuk tette ugyanezt - a közlekedési tárca élére egy menedzseri tapasztalatokkal rendelkező szakértőt Roman Brecely-t jelöli.

A négypárti koalíció második legerősebb pártja a Szlovák Nemzeti Párt (SNS) a nekik jutott három minisztérium közül eddig csak a leendő védelmi miniszter személyét, Peter Gajdos nevét hozták nyilvánosságra. Az ugyancsak általuk megszerzett oktatásügyi illetve földművelésügyi tárcák vezetőinek nevei legkésőbb holnap látnak napvilágot.

Estére ígérte minisztereinek hivatalos listáját a Robert Fico vezette Irány - Szociáldemokrácia (Smer), nagy meglepetések azonban náluk sem várhatóak. A TASR szlovák közszolgálati hírügynökség által korábban közölt, de eddig nem megerősített információk szerint az Irány jelöltje a kormányfő-helyettesi posztra Peter Pellegrini, a törvényhozás jelenlegi elnöke lesz, és az általuk birtokolt kulcstárcák élén is az eddigi miniszterek maradnak. Így a külügyi tárcát továbbra is Miroslav Lajcák, a belügyit Robert Kalinák, a pénzügyminisztériumot Peter Kazimír, a munka, szociális és családügyi tárcát pedig Ján Richter a kulturális tárcát pedig Marek Madaric vezeti majd. Az ugyancsak az Irány jelöltjei által betöltendő gazdasági és egészségügyi tárcák vezetőiről még nem született végleges döntés.