Szlovákia titokban exportált fegyvereket Szíriának

Miközben kormányfője bírált több európai országot, mert fegyvereket exportált Szíriába, Szlovákia titokban ugyanezt tette.
Barabás T. János, 2016. március 4. péntek, 12:54
Fotó: Reuters

A The Slovak Spectator a Dennik N napilapra hivatkozva jelentette, hogy Szlovákia titokban fegyvereket szállított Szíriának. A hír szerint a szállítmányokat Szaúd-Arábiának küldték, s az továbbította azokat a Szíriában harcoló csoportoknak. Ezt a szlovák hatóságok engedélye nélkül nem tehették volna, ráadásul állítólag a szállítmányok egy része közvetlenül szlovák fegyvertárakból került kivitelre.

Pozsony 2013-2016-ban sok csehszlovák és szovjet gyártmányú fegyvert exportált Szaúd-Arábiának, amire két ismeretlen szlovák vállalat, az Eldon és a Kelson kapott licencet, mindkettőnek Ivan Jakes a tulajdonosa. A szaúdiaknak sem ezekre a fegyverekre, sem a lőszerre nincs szükségük, azok az oroszokkal és az irániakkal szövetséges, Asszad ellen harcoló lázadóknál kötnek ki, és egyáltalán nem világos, hogy kiknél.

A szlovák gazdasági minisztérium az információk bizalmas voltára hivatkozva nem volt hajlandó kommentálni a Dennik N cikkét. Arra a kérdésre válaszolva, miért engedélyezett olyan fegyverexportot, ami Szíriában köthetett ki, azt a választ adta, amit a tiltott térségekbe fegyvert eljuttató országok világszerte adnak: a végfelhasználói nyilatkozatban a vásárló kötelezettséget vállalt arra, hogy nem reexportálják azokat.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Daniel Dakota, 2016.03.04 13:20

"A szaúdiaknak sem ezekre a fegyverekre, sem a lőszerre nincs szükségük, azok az oroszokkal és az irániakkal szövetséges, Asszad ellen harcoló lázadóknál kötnek ki, és egyáltalán nem világos, hogy kiknél."

Kb. ennyi eszetek van...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html