Szlovákia viszi a prímet, Magyarország az ötödik

Az Európai Unió (EU) 27 tagországa közül Szlovákiában a legmagasabb az ipar aránya a bruttó hazai termékben (GDP) - áll a Postová Banka elemzésében, amelyet pénteken juttattak el az MTI-hez.
MTI, 2012. október 26. péntek, 16:22
Fotó: Napi.hu

Az Eurostat adatain alapuló elemzés szerint 2012 első félévében a szlovák GDP 31,5 százaléka származott az ipari termelésből, ami az EU tagországai között a legmagasabb arány. A második helyen Csehország áll 29,9 százalékkal, majd Románia (29,8 százalék), Írország (a 2011-es évi összesített adat szerint 25,2 százalék) és Magyarország (25 százalék) következik. A 27-es listát Ciprus (7,9 százalék) és Luxemburg (7,1 százalék) zárja.

Az analízis rámutat: a lista elején többnyire az EU új tagországai szerepelnek, ami az ipari termelés olcsóbb munkaerővel rendelkező régiókba áttelepülésének a következménye.

A banki elemzés szerint az ipari termelés részesedése a GDP-ben az elmúlt években folyamatosan emelkedett Szlovákiában, ám a mostani eredmény mégis kiemelkedőnek nevezhető, mivel az ipari termelés aránya az elmúlt évtizedben csaknem végig 30 százalék alatt volt. "Az ipari termelés GDP-hez viszonyított arányának emelkedését az utóbbi - recesszió jellemezte - években a külföldi kereslet élénkülése és a hazai kereslet stagnálása kísérte" - olvasható az elemzésben.

HOZZÁSZÓLÁSOK