Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Nem drágul a sztrádahasználat Szlovákiában, de a ragasztós matricák helyett elektronikusakat kell használni - közölte a szlovák Nemzeti Autópálya-kezelő Társaság (NDS). Bár az elektronikus matricák rendszere 2016. január 1-jétől érvényes, az ellenőrzésre szolgáló kamerarendszert az országban csak februártól fogja bekapcsolni az NDS.

Január végéig még érvényesek lesznek az idén megvásárolt éves matricák, a kamerák felvételéről pedig nem lehetne leszűrni, hogy a szélvédőn érvényes vagy lejárt matrica van-e - írta a pozsonyi Új Szó.

Februártól ha olyan rendszámot észlelnek, amelyre nincs kiállítva matrica, megkeresik a gépjármű tulajdonosát, és kiküldik a bírságot. A rendszer független a rendőrségtől, az ellenőrzés és a büntetés az NDS kompetenciája. Az eddigi mérések igazolták, hogy a kamerák a forgalom 90 százalékát képesek ellenőrizni.

Matricaárak (3,5 tonnánál könnyebb személyautókra):

  • 10 napos: 10 euró
  • 30 napos: 14 euró
  • 1 éves: 50 euró

Így lehet vásárolni

Az e-matricát benzinkutakon, a határátkelőkön elhelyezett automatákból, a www.eznamka.sk oldalon (magyar nyelven is elérhető) vagy mobiltelefonos alkalmazás segítségével vehetjük meg.

Aki gépkocsijára egyéves matricát vesz, de például fél évvel később úgy dönt, autóját eladja, a matrica az adott autóra marad érvényes. Tehát ha új rendszámot is kap a jármű, a matrica érvényes marad. A rendszer csak a matrica másik autóra való átvitelét nem teszi lehetővé.

Továbbra is a 10 napos, 30 napos és egyéves matrica közül válogathatunk, az árak is változatlanok. A súlyosan egészségkárosodott személyeknek kiadott parkolókártyák tulajdonosai a továbbiakban is ingyen használhatják a sztrádákat, aki idén regisztrálta kártyáját, annak az engedélye automatikusan 2016-ban is érvényes - derül ki az Új Szó cikkéből.