Szlovákia az unió azon kevés országa közé tartozik, ahol az élelmiszereket ugyanolyan magas áfa terheli, mint a többi terméket, ami az árakon is meglátszik - írta a pozsonyi Új Szó. A szlovákiai élelmiszerárak az uniós átlag 88 százaléka körül mozognak, ami régiónkban az egyik legmagasabb.

Lengyelországban csaknem a harmadával olcsóbbak, de alacsonyabbak az árak Csehországban és Magyarországon is. Az élelmiszergyártók és a kereskedők szerint az árkülönbség elsősorban a magas áfakulccsal magyarázható. Míg Szlovákiában az élelmiszereket is 20 százalékos áfával terhelik, Lengyelországban ez például 5-7 százalék között mozog.

Az ellenzék többször is kezdeményezte az élelmiszerek áfájának csökkentését, azonban ezt még a leginkább érintett mezőgazdasági és élelmiszer-ipari szakmai szervezetek sem támogatják teljes mértékben, különösen mert a legutóbb javaslataik csak egyes alapvető cikkcsoportokra vonatkoznának. Ez pedig diszkriminálná a többi gyártót.

A Szlovák Mezőgazdasági és Élelmiszer-ipari Kamara (SPPK) szóvivője, Stanislav Nemec szerint külföldi példák azt mutatják, hogy az áfakulcs csökkentését a vásárlók alig érzik meg. Az adókulcs csökkentésének a nyertesei többnyire a kereskedők, akik ezt a nyereségük növelésére használják fel, miközben az államkasszába emiatt kevesebb pénz folyik be - állítja Nemec, aki szerint az éves adókiesés elérhetné a 300 millió eurót. Így nem csoda, hogy a pénzügyminisztérium ismét közölte - szó sincs áfacsökkentésről.