Szlovákiában eltörlik a vizitdíjakat

A betegeknek Szlovákiában szeptembertől már nem kell fizetniük a napi 50 koronás kórházi hozzájárulást és a 20 koronás rendelési díjat, rendelkezett az új szlovák kormány csütörtök esti ülésén - adta hírül az MTI-Eco.
NAPI Online, 2006. augusztus 4. péntek, 13:28
Fotó:

Ezzel az előző, Dzurinda-kormány által 2003-ban bevezetett díjak szűnnek meg. Az intézkedés az államnak 570 millió koronás kiesést jelent, ezt a közigazgatás költségvetéséből pótolják.

A szlovák orvosok egy része ellenezte a díjak eltörlését, mivel ez számukra közvetlenül is bevételkiesését okoz, és nehezményezik, hogy a kormány nem közölte, mivel ellentételezi számukra a kieső bevételt.

A betegeknek ugyanakkor továbbra is fizetniük kell a 20 koronás receptdíjat, valamint azért is fizetni kell, ha az orvos sürgősséggel látja el őket.

A kormányfő a kormányülés után azt közölte: a recept- és sürgősségi díjak átalakításához, illetve megszűntetéséhez törvénymódosítás kell, de reményei szerint ezt a parlament végrehajtja, így októbertől a receptdíj is csökkenhet - annak teljes megszűntetését a kormányfő nem támogatja - várhatóan 5 koronára.

A kormány egyúttal jóváhagyta a képviselőknek azt a tervezetét, amely újra bevezetné az egészségbiztosítók adminisztrációs költségeinek korlátozását, bevételeik 4 százalékában maximalizálva azt, továbbá megtiltották az állami kórházaknál a bírósági ítélet nélküli lefoglalást.

HOZZÁSZÓLÁSOK