Szlovákiában is megnyirbálják a nyugdíjakat

Az öregségi nyugdíjak éves emelése módjának megváltoztatása mellett a nyugdíjak felső határát is meg akarja szabni a szlovák kormány − legalábbis ez derül ki a Radicová-kabinet által elfogadott reformprogram koncepciójából.
Sidó Zoltán, 2011. május 17. kedd, 08:50
Fotó: Napi.hu

A Napi Gazdaság keddi számának cikke

A Pravda napilap szerint az állami nyugdíjfolyósító 2013-tól legfeljebb a mindenkori országos átlagbért elérő nyugdíjat fizetne ki az érintetteknek, ami azt jelenti, hogy a mostani adatból kiindulva legfeljebb 769 euró volna a legmagasabb öregségi nyugdíj.

Napjainkban több mint 10 ezren kapnak az országos átlagbérnél magasabb nyugdíjat, legalább 1500-an pedig 1000 eurónál is többet.

Kárász Pál, a Szlovák Tudományos Akadémia közgazdásza ezt szerencsétlen javaslatnak tartja, mivel a lépés gyengíti az állammal szembeni bizalmat.

Radovan Durana, az INESS gazdaságkutató elemzője viszont támogatja a lépést, ugyanis a nyugdíjfolyósító Szociális Biztosító 800 millió eurós adósságot görget maga előtt, és azért is, mert a magas keresetűeknek számos lehetőségük van arra, hogy megalapozzák anyagi biztonságukat.

Az más kérdés, hogy a reformokat tervező Radicová-kormány ingatag lábakon áll: ma választja meg a parlament a legfőbb ügyészt, és Iveta Radicová miniszterelnök már korábban kijelentette, ha az ellenzék jelöltjét szavazzák meg a képviselők, akkor lemond a posztjáról.

HOZZÁSZÓLÁSOK