Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A Napi Gazdaság keddi számának cikke

A Pravda napilap szerint az állami nyugdíjfolyósító 2013-tól legfeljebb a mindenkori országos átlagbért elérő nyugdíjat fizetne ki az érintetteknek, ami azt jelenti, hogy a mostani adatból kiindulva legfeljebb 769 euró volna a legmagasabb öregségi nyugdíj.

Napjainkban több mint 10 ezren kapnak az országos átlagbérnél magasabb nyugdíjat, legalább 1500-an pedig 1000 eurónál is többet.

Kárász Pál, a Szlovák Tudományos Akadémia közgazdásza ezt szerencsétlen javaslatnak tartja, mivel a lépés gyengíti az állammal szembeni bizalmat.

Radovan Durana, az INESS gazdaságkutató elemzője viszont támogatja a lépést, ugyanis a nyugdíjfolyósító Szociális Biztosító 800 millió eurós adósságot görget maga előtt, és azért is, mert a magas keresetűeknek számos lehetőségük van arra, hogy megalapozzák anyagi biztonságukat.

Az más kérdés, hogy a reformokat tervező Radicová-kormány ingatag lábakon áll: ma választja meg a parlament a legfőbb ügyészt, és Iveta Radicová miniszterelnök már korábban kijelentette, ha az ellenzék jelöltjét szavazzák meg a képviselők, akkor lemond a posztjáról.