A Szlovák Üzleti Szövetség (PAS) becslése szerint már több mint 300 ezer szlovák dolgozik külföldön, ráadásul 30 ezren tanulnak az ország határain túl - a legtöbben Csehországban, de az utóbbi időben egyre több fiatalt vonzott Németország és Ausztria. Különösen aggasztónak találják, hogy a külföldön levők közül egyre kevesebben szándékoznak hazatérni - írta a The Slovak Spektator.

A béremelés lehet a gát

A PAS készítette felmérés szerint a külföldön tanulók kevesebb mint negyede szándékozik Szlovákiában élni, a dolgozóknak pedig csupán 9 százaléka tervez hazatérni. Összességében a megkérdezettek közel 70 százaléka válaszolta, hogy végleg külföldön fog maradni.

Arra a kérdésre, hogy mi venné rá őket a hazatérésre, a külföldön tanulók 46 százaléka válaszolta, hogy magasabb bérek, 33 százalék említette a hazai rend és fellendülés javulását. Harmadukat családi helyeztük vehetné rá a visszatérésre, míg 29 százalék a politikai helyzettől tette függővé döntését. Mindössze 11 százalékot befolyásolnának a diákok közül a kormányzat ösztönző intézkedései, ezek ráadásul a dolgozók közül csak 5 százalékra lennének hatással.