A Delo című szlovén napilap pénteken arról írt: Szlovéniának sikeres kormányra van szüksége, és a miniszterelnöktől függ, hogy milyen országokhoz akar közelebb kerülni. A lap azt javasolja, hogy a Szlovéniától többé-kevésbé fejlettebb országokkal működjön együtt az új kabinet.

Ha kívülről nem zavarja meg semmi a kormányzást, valamint Sarec kisebbségi kormányát nem rázzák meg saját minisztereinek esetleges botrányai, amelyek eddig minden kormányra jellemzőek voltak, csak a miniszterelnökön, az ő képességein múlik, mennyire lesz hosszan tartó kormányának a mandátuma. A lap javaslatokat is tesz: a többi között kiemeli, hogy az államnak kevesebbet kellene költenie, nagyobb figyelmet kellene fordítania az intézmények fejlesztésére és a jóléti társadalom kialakítására kellene törekednie.

A Primorske Novice című hetilap szerint Sarec különösebb eufória nélkül, nyugodtan, kiszámíthatóan és átgondoltan alakította kormányát, de senki sem tudja elképzelni, hogyan milyen forgatókönyv alapján működik majd a koalíció - írta a lap. Sarec korábban többször is elmondta, hogy minden vakmerő ígéret bumerángként üthet vissza, és mindenki megsérülhet. A lap szerint a kormányfő tökélyre fejlesztette az utóbbi hónapokban azt az elképzelését, hogy ne legyen túl pontos sem a nyilvános megnyilvánulásokkor, sem a koalíciós megállapodásban.

A Vecer című napilap főleg az ellenzékkel, a Janez Jansa volt miniszterelnök vezette jobboldali, bevándorlásellenes Szlovén Demokrata Párttal (SDS) foglakozott. A 2018. június eleji parlamenti választást SDS nyerte meg 25 mandátumot szerezve, de nem tudott kormányt alakítani. A lap szerint az új kormány nem kapja meg a 100 nap türelmi időt, mert Janez Jansa folyamatosan támadja majd.

A legnagyobb ellenzék párt frusztrációja probléma lesz a kormány számára, amely "megbízhatatlan és törékeny" koalíción alapszik, mert az új kabinetnek pénzügyi, gazdasági és védelmi kérdésekben is az ellenzékre kell majd támaszkodnia. Az újság kiemelte, hogy egy idilli világban a jelenlegi politikai helyzet arra ösztönözné a jobboldali pártokat, hogy felelősségteljes és konstruktív ellenzékként viselkedjenek. "Ahelyett, hogy kihasználnák az alkalmat és magukba néznének, hogy miért voltak képtelenek kormány alakítani, az SDS - a választások győztese és vesztese egyben - szerdán az Európai Parlamentben Magyarország megbüntetése ellen szavazott" - írta az újság.

A fotó forrása: Krivec Ales/Pexels