Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A jobboldali Szlovén Demokrata Párt (SDS), a kereszténydemokrata Új Szlovénia (NSi), a Modern Közép Párt (SMC) és a DeSUS alkotta koalíció eddig 46 parlamenti képviselővel rendelkezett a 90 fős törvényhozásban. A nyugdíjaspártnak öt képviselője és két minisztere van a kormányban.

A DeSUS két tárcavezetője, Tomaz Gantar egészségügyi és Joze Podgorsek mezőgazdasági miniszter nem mond le, elbocsájtásukról Janez Jansa kormányfőnek kell döntenie. Kizárják a pártból ugyanakkor Robert Polnar parlamenti képviselőt, aki nem támogatta a DeSUS távozását a koalíciós kormányból - tette hozzá Erjavec.

A Szlovéniában kialakult kritikus belső helyzet miatt vonták meg a támogatást a kormánytól, aminek nem a koronavírus-járvány vagy az egyes miniszterek munkája az oka, hanem Jansa politikája. Erjavecet, aki az elmúlt 15 évben minden kormányban miniszter volt, december elején választották újra a párt élére, miután onnét távozott Aleksandra Pivec mezőgazdasági miniszter, akit közpénzek magáncélú felhasználásával gyanúsítottak meg.

Karl Erjavec azóta tárgyalásokat folyatott a baloldali ellenzéki pártokkal, Marjan Sarec előző miniszterelnök pártjával, a Marjan Sarec Párttal (LMS), a Szociáldemokratákkal (SD), a Baloldallal (Levica) és Alenka Bratusek volt kormányfő pártjával (SAB), amelyekkel létrehozták az Alkotmányos Ív Koalíciót (LUK). Mivel egy balközép koalíciós kormány megalakításához nincs elég támogatottságuk, a jelenlegi koalíciós partnerek közül szeretnének maguk mellé állítani pártokat.

A tervek szerint úgynevezett konstruktív bizalmatlansági szavazást nyújtanak be a kormány ellen, ehhez tíz képviselő aláírására van szükség. Amennyiben sikerül megbuktatniuk a kormányt, miniszterelnök-jelöltet javasolhatnak a parlamentnek. A kormány, amely így elveszítené a többségét, ügyvezetőként folytatná a munkát addig, amíg a parlament nem szavaz az új kormányfőről és a miniszterekről.

Jansa a fejleményeket kommentálva elmondta: a parlament összetételét tekintve nem lehet stabilabb kormányt létrehozni, mint a jelenlegi. "Ha valaki aláássa ezt a szerkezetet, előbb-utóbb sor kerül az előrehozott választásokra" - húzta alá.

Szavai szerint egy választási kampány vagy politikai instabilitás az országban, éppen a koronavírus-járvány elleni küzdelem legnehezebb részében, senkinek sem segít.

A koalíciós pártok politikai irányzatai eltérőek, de képesek együttműködni a jelen és a jövő kihívásainak megválaszolásában - hangsúlyozta a kormányfő, hozzátéve, hogy minden kirekesztő politikának katasztrofális következményei lehetnek az emberekre nézve ebben a nehéz időszakban.