Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Hosszas egyeztetések alakulhatott csak kormány Szlovéniában a 2018 nyár eleji választások után. Akkor végül úgy alakult meg a parlament és a kormányzó koalíció, hogy valójában csak azért szavazták meg az indulást, hogy egyáltalán legyen idejük megegyezni, ne teljen el az alkotmányban előírt 90 napos határidő a megállapodásra. Most viszont úgy fest, hogy a balközép Marjan Sarec Listája (LMS), a Szociáldemokrata Párt (SD), a Nyugdíjaspárt (DeSUS), a Modern Közép Pártja (SMC), Alenka Bratusek volt miniszterelnök pártja (SAB), valamint a házelnököt adó NSi képviselőiből álló többség mégsem bírt közösen dolgozni.

Hétfő délelőtt lemondott ugyanis Marjan Sarec miniszterelnök. Ígérete szerint még ma értesíti erről a szlovén nemzetgyűlést, valamint javasolja előrehozott választások kiírását.

"Ez a kormány nem tudott radikális változásokat vagy strukturális reformokat végrehajtani ezekkel a partnerekkel. Ezért gondolom, hogy a legkorrektebb, ha előrehozott választásokon dől el a kormányzás sorsa" - magyarázta döntését lemondó nyilatkozatában a kormányfő a szlovén Siol.net beszámolója szerint.

Lépése taktikai húzásnak is felfogható: a legutóbbi közvélemény-kutatások szerint 48,9 százalékra nőtt (decemberben 45,4 százalék volt ez az arány) a kormány támogatottsága. A válaszadók mindössze 37,5 százaléka (38,2 december) nem támogatta a most távozó vezetést, 13,7 százalék nem tudta megítélni a kérdést. A politikusok körében a legnépszerűbb Borut Pahor elnök, őt követi Sarac miniszterelnök, vagyis jó eséllyel indul újra a kormányzásért.

"Kihűlt a politikai halott, ahogy valaki arról kezdett beszélni, hogy a király meztelen" - így kezdte a legerősebb ellenzéki párt, az SDS vezetője, Janez Jansa a Twitteren a lemondás értékelését a zurnal24.si szerint. A hónap elején már Jansa azzal támadta a kormányt, hogy képtelen a normális működésre, amit szerinte bizonyít, hogy sok lehetőségről lemarad Szlovénia. Ezek között említette, hogy 2 milliárd eurónyi uniós támogatása ragadt be az országnak a döntésképtelenség miatt.

A legutóbbi választásokon az általa vezetett tömörülés szerezte a legtöbb szavazatot - de részben Orbán Viktor miniszterelnökkel és a magyar Fidesszel fennálló szövetsége miatt - elszigetelődött. Kérdés, hogy a következő választásokon hogyan fog szerepelni.