Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A horvát külügyminisztérium közleményében meglepettségének adott hangot amiatt, hogy Szlovénia - amely eddig támogatta Horvátország OECD-tagságát - egy kétoldalú kérdés miatt blokkolni akarja azt a folyamatot, amelyet az Európai Bizottság is támogat.

A minisztérium kiemelte: maga a csatlakozási folyamat hosszadalmas és igényes munkát követel, a tagjelölt országok különböző kritériumokat kell teljesítsenek, a horvát kormány pedig már évek óta intenzíven dolgozik azon, hogy megfeleljen ezeknek az elvárásoknak. Hozzátették, hogy ennek ellenére az OECD-tagállamok politikai akarata döntő lehet a meghívó elküldésében.

"A horvát diplomácia brüsszeli kapcsolatain keresztül, valamint az OECD-tagországokkal együttműködve továbbra is azon fog dolgozni, hogy Horvátország csatlakozhasson a szervezethez, amely lehetővé teszi számára a világ hasznos tapasztalatainak és normáinak átadását a horvát gazdaság, a fejlődés, az oktatás és más közpolitikai tevékenység számára". (Bosznia és Horvátország között is eldurvult a helyzet)

Szlovénia a tagországok uniós nagyköveteinek szerdai ülésén jelentette be, hogy nem támogatja Horvátország OECD-tagságát. A szlovén sajtó szerint Ljubljana erről a Bledi Stratégiai Fórumon kedden Angel Gurríát, a OECD főtitkárát is tájékoztatta.

Karl Erjavec szlovén külügyminiszter szerint azzal, hogy Horvátország nem hajlandó végrehajtani a nemzetközi döntőbíróság ítéletét, megsérti a jogállamiságot és nem tartja tiszteletben a nemzetközi jogot.

A szlovén külügyminiszter a kétnapos stratégiai fórumon nem volt hajlandó Marija Pejcinovic Buric horvát külügyminisztert külön is fogadni. A horvát tárcavezető a horvát sajtónak úgy nyilatkozott: "Erjavec agresszív és szemtelen". Pejcinovic Buric úgy vélte: a szlovén vezetés arra használta fel a kétnapos bledi diplomácia eseményt, hogy megvádolja Horvátországot, amiért az nem ismeri el a szerinte "kompromittált bírósági határozatot".

Horvát sajtóértesülések szerint Szlovénia nagy valószínűséggel blokkolni fogja Zágrábnak a belső határellenőrzés nélküli schengeni övezethez történő csatlakozását is.

Szlovénia és Horvátország között 1991-re nyúlik vissza a határvita. A problémát az okozza, hogy a szlovénok jelenleg csak horvát területi vizeken keresztül tudnak kihajózni a Pirani-öbölből, ezért a határvonal számukra kedvező módosítását kérik. A horvát fél szerint viszont a határt az öböl felezővonalánál kell meghúzni, és így a szlovéneknek továbbra is horvát vizeken kell áthajózniuk, hogy kijussanak a nemzetközi vizekre.

A két ország 2009-ben fordult nemzetközi bírói fórumhoz, Zágráb azonban 2015-ben egyoldalúan visszalépett a döntőbírósági rendezéstől, mondván, Ljubljana megszegte az előírásokat azzal, hogy kiszivárgott hírek szerint lobbizni próbált egy számára kedvező döntésért.