Szlovéniában az eddig vártnál is nagyobb gazdasági visszaesés lesz

Szlovénia gazdasága az eddig vártnál is nagyobb mértékben esik vissza az idén a ljubljanai kormány makrogazdasági intézetének pénteken ismertetett legújabb előrejelzése szerint.
MTI-Eco, 2012. szeptember 21. péntek, 12:15
Fotó: Napi.hu

Az intézet az idei gazdasági visszaesésre vonatkozó várakozását 2 százalékra növelte az eddigi 0,9 százalékos csökkenésről. Az alig kétmillió lakosú Szlovénia 2007-ben vezette be az eurót. Az ország gazdasága a leggyorsabban nőtt az euróövezetben a recesszió előtt, de 2009-ben az erősen exportorientált gazdaság 8 százalékkal zsugorodott. 2010-ben 1,4 százalékkal nőtt a szlovén bruttó hazai termék (GDP).

A gazdaság tavaly ismét recesszióba került, a GDP 0,2 százalékkal csökkent. A Moody's augusztusban közölt előrejelzése szerint a helyzet az idén jelentősen tovább romlik: 2012 egészében már 2 százalékos GDP-mínuszt valószínűsítenek Szlovéniában. Negyedéves összevetésben 1 százalékkal, éves szinten pedig 3,2 százalékkal csökkent a második negyedévben a szlovén GDP.

Legfrissebb adatok szerint júliusban a munkanélküliség 11,7 százalékra nőtt a júniusi 11,5 százalékról. Tavaly júliusban a ráta 11,5 százalék volt.

HOZZÁSZÓLÁSOK