A vezető menedzserek 42 százaléka ki akar vándorolni Oroszországból - idézte a Moscow Times az Agentsztvo Kontakt fejvadász cég felmérésének adatát. Még riasztóbban hangzik az ország szempontjából, hogy a megkérdezettek 16 százaléka két éven belül akar kivándorolni.

A három legnépszerűbb letelepedési célpont az Egyesült Államok, Németország, illetve Nagy-Britannia. A megkérdezettek 22 százaléka választaná az USA-t, 17 százalékuk a közelebbi, 11 százalékuk pedig a távolabbi európai országot.

A felmérés résztvevőinek 48 százaléka azt tervezi, hogy új munkaadót keres, míg 31 százalékuk saját vállalkozást akar indítani. További 20 százalék azok aránya, akik abból a pénzből akarnak megélni, amit oroszországi ingatlanjaik lízingelésével keresnek.

A távozni szándékozók többségét az motiválja, hogy külföldön jobb feltételekkel építhetik fel saját üzleti vállalkozásukat és könnyebben találnak ehhez befektetőket. Emellett persze a magasabb életszínvonal is szerepet játszik elhatározásukban.

Ezzel egyidejűleg csökken az Oroszországban dolgozó külföldi gazdasági vezetők száma. A hivatalos adatok szerint 2015 első tíz hónapjában 57 százalékkal kevesebb tartózkodási engedélyt adtak ki magasan képzett uniós szakembernek, mint 2013 azonos időszakában.