Az Egyesült Királyság kilépésével az Európai Unióban visszaszorulhat a piaci szemlélet, ezért arra kell törekedni, hogy a britek a Brexit ellenére valahogy mégis az EU tagjai maradjanak - véli a berlini kormány mellett működő úgynevezett bölcsek tanácsa. A testület tagjai a legnagyobb gazdaságkutató intézetek vezetői.

A szakértők szerint a Brexit rövid távú hatásai visszafogottak lesznek, és elsősorban Nagy-Britannia gazdaságának - nem pedig a szigetország uniós partnereinek - okozhatnak gondokat.

Ugyanakkor nem tartanak drámai összeomlástól - derül ki a "bölcsek tanácsának" idei jelentéséből. A testület minden évben készít egy ilyen elemzést Angela Merkel kancellárnak.

Kárenyhítés

Ha a Brexitet semmiképpen sem lehet visszafordítani, akkor a londoni kormánnyal folytatott válási tárgyalásokon a gazdasági kapcsolatok lehető legteljesebb megőrzésére kell törekedni. Eközben kerülni kell, hogy más országok precedenst lássanak a brit kilépésben.

A piaci szemlélet gyengülése - azaz az állami beavatkozást pártoló országok túlzott erősödése - miatt aggódó "bölcsek" úgy vélik, hogy konstruktív tárgyalásokkal még meg lehet előzni a Brexitet vagy legalábbis olyan válási egyezséget lehet költeni, amely a legkisebb kárt okozza mindkét félnek.

Tabuk nélkül

A szakértői testület sajátos álláspontot foglalt el a "tabukkal" kapcsolatban. Ezzel arra az uniós álláspontra utal, amely szerint a négy uniós alapelv - az áruk, a szolgáltatások, a tőke és a munkaerő szabad áramlása - csak együtt érvényesülhet, azaz a britek nem kaphatnak engedményt a vendégmunkások fogadásában.

A "bölcsek" úgy vélik, hogy ilyen tabukat nem kellene lefektetni a tárgyalások megkezdése előtt, ugyanakkor kiállnak amellett is, hogy a négy alapvető szabadság érvényesítése elkerülhetetlen.

Feladatmegosztás

A "bölcsek tanácsa" állást foglalt amellett is, hogy az EU-nak az alapfeladataira kellene koncentrálnia, miközben számos döntés meghozatalát a nemzeti kormányokra és a regionális döntéshozó szervezetekre kellene hagynia.

Ez szokatlan egy német testülettől, miután Németország, szemben például a nemzeti hatáskörök szélesítése mellett érvelő magyar kormánnyal, az integráció erősítését pártolja - a szerk.

A belbiztonsági kérdésekben, az unió külső határainak védelmében, a klímapolitikában és a pénzpiacok ellenőrzésében az uniós szintet kellene érvényesíteni, míg a költségvetési politikában, a társadalombiztosításában és a munkaerőpiacon a nemzetit.