A jogszabályt 621 szavazattal, 26 ellenszavazat és 29 tartózkodás mellett fogadta el az Európai Parlament. A jogszabály a jelenleg formálódó pénzügyi szolgáltatásokra vonatkozó irányelvvel együtt a szektorban egyenlő versenyfeltételeket biztosít egész Európában. Javítja a díjszabás átláthatóságát, ösztönzi a versenyt és ezentúl a kártyahasználók és a forgalmazók is a számukra legelőnyösebb kártyát választhatják - mondta a javaslatért a Parlamentben felelős spanyol néppárti képviselő, Pablo Zalba.

A döntés értelmében a nemzetközi tranzakciók esetében a tranzakció értékének 0,2 százaléka lesz a díj felső határa, míg a belföldi tranzakciók esetében öt év múlva éri el ugyanezt a mértéket kártyatranzakciókra kivetett díj. Betéti kártyával bonyolított kisebb tranzakciók esetében a tagállamok öt év múlva 0,05 eurós felső díjhatárt vezethetnek be -derül ki az EP közleményéből. A hitelkártyák esetében a maximális díjmérték 0,3 százalék lehet, de a tagállamok alacsonyabb határt is meghatározhatnak a belföldi hitelkártya-tranzakciókra.

Kivételek

Az új szabályok nem vonatkoznak az üzleti kártyákra, az úgynevezett háromszereplős fizetésikártya-rendszerekre (ahol a kibocsátó és az elfogadó bank ugyanaz, például a Diners vagy az American Express esetében) és a bankjegy-automatából történő készpénzfelvételre.

Az EP döntését az Európai Tanácsnak hivatalosan is el kell fogadnia. A szabályok hat hónappal ezt követően lépnek életbe.