Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A menekültválságot csak közösen, az Európai Unió, Görögország és Törökország együttesen tudja kezelni - mondta a német kancellár, kiemelve, hogy meg kell osztani a terheket, és a választások után fel kell gyorsítani a tárgyalásokat Ankara régi-új kormányával.

"Szükség van az európai szolidaritásra a helyzet kezeléséhez. Ez azt is jelenti, hogy létre kell hozni az áttelepítés állandó mechanizmusát. Ezen túl pedig meg kell védenünk a külső határainkat. Vagyis az egész uniónak közösen kell cselekednie. A hotspotoknak az év végére működniük kell Görögországban, a menekülteket az európai előírások szerint regisztrálni kell, érintett csoportonként elosztva, illetve visszaküldve őket. És különösen nagy szükség van az együttműködésre Törökországgal a migráció megállításában és annak legalizálásában" - mondta Angela Merkel a konzervatív CDU elnöke a bajor testvérpárt CSU vezetőjével, Horst Seehofer bajor miniszterelnökkel a pártszövetség parlamenti frakciójának ülése előtt tett nyilatkozatában.

Hangsúlyozta, meg kell osztani a Törökországban lévő mintegy 2 millió menekült ellátásának anyagi terhét az unió és Ankara között.

Az MTI tudósítása szerint a két pártvezető a napokban megegyezett abban, hogy mielőbb össze kell hívni egy EU-Törökország csúcstalálkozót, amelyen dönteni kell egy legális menekültkontingens áttelepítéséről Törökországból az EU-ba.

A kancellár tegnap, a német iparvállalatok szövetségének berlini konferenciáján szintén a terhek megosztásának fontosságáról beszélt, mert szavai szerint enélkül nem működhet a rendszer, illetve kiemelte, nem szabad könnyelműen feladni a szabad mozgás, a schengeni övezet rendszerét.

Angela Merkel szerint mind a 28 tagállam érintett, ha nem most, akkor a közeljövőben az lesz, amikor megkérdőjeleződik Európa egysége. A német kormánykoalíció három pártja holnap tart megbeszélést a bevándorlás kérdéseiről, ezen a CDU és a CSU megpróbálja majd meggyőzni a szociáldemokrata pártot a szervezet által ellenzett tranzitzónák felállításának fontosságáról.