Szombaton megszavazhatják Trump szexuális zaklatással vádolt főbírójelöltjét

Brett Kavanaugh főbírójelöltségéről szombaton megtartják a szenátusi végszavazást. Pénteken ügyrendi szavazással, 51:49 arányban döntöttek a szenátorok arról, hogy lezárják a vitát Donald Trump elnök főbírójelöltjéről és szombaton a szenátus egésze szavaz a jelöltségről.
Szepesi Anita, 2018. október 5. péntek, 19:15
Fotó: AFP

Az ügyrendi szavazáson Joe Manchin nyugat-virginiai demokrata párti szenátor a republikánusokkal együtt voksolt, míg Lisa Murkowski, alaszkai republikánus törvényhozó a demokraták oldalára állva nemmel szavazott. Az első kommentárok arra hívják fel a figyelmet, hogy bár szombaton valószínűleg megszavazzák majd a főbírójelöltet, de akadhat republikánus szenátor - Murkowski mellett Maine állam politikusát, Susan Collinst nevezik meg -, aki a szombati végszavazáson mégis nemet mond majd Kavanaugh kinevezésére - írta az MTI.

Donald Trump a Fehér Házból követte az amerikai sajtó által "drámainak" minősített ügyrendi szavazást, majd Twitter-bejegyzésben fejezte ki elégedettségét. "Büszke vagyok, hogy az Egyesült Államok szenátusa igennel szavazott, hogy előmozdítsa Brett Kavanaugh bíró kinevezését" - fogalmazott az elnök.

Trump pénteken reggel már közzétett egy bejegyzést, amelyben a Kavanaugh ellen tüntetőket "Soros és mások által finanszírozott durva lépcsőházi ordibálóknak" nevezte.

Csütörtökön a szenátorok megkapták a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) - a demokrata párti törvényhozók kérésére - kibővített vizsgálatának eredményeit.

Az FBI-jelentés nem nyilvános, de a sajtóba kiszivárgott információk szerint az FBI nem látta megalapozottnak és bizonyíthatónak Christine Blasey Ford kaliforniai pszichológus Kavanaugh ellen felhozott vádaskodásait. Ford azzal vádolta meg a főbírójelöltet, hogy 1982-ben egy kollégiumi összejövetelen szexuálisan zaklatta őt. Ford után két másik nő is hasonló vádakkal állt elő, de őket - vádjaik képtelenségei miatt - a szenátus meg sem hallgatta. Egyikükkel az FBI felvette a kapcsolatot.

A vádakat Kavanaugh mindvégig határozottan cáfolta.

Kavanaugh jelöltsége és várható kinevezése szenvedélyes vitákat kavar, elsősorban a meghallgatás színhelyén, Washingtonban. Péntek reggel a The Washington Post című lap szerkesztőségi állásfoglalásban szólított fel Kavanaugh jelöltségének elutasítására.

Washingtonban Kavanaugh mellett és ellen tüntettek, az ellentüntetők között volt Hollywood egyik ismert színésznője, Amy Schumer és a szintén ismert modell, Emily Ratajkowski.

Fotó: AFP/Saul Loeb

HOZZÁSZÓLÁSOK