Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

"A szén-dioxid 2015 októberében átlépte a bűvös 400 ppm-es határt" - mondta Mika János éghajlatkutató az rádiónak.

Ez azt jelenti, hogy 1 millió levegő molekulában 400 szén-dioxid molekula található, az érték 2016-ra 403-ra emelkedett. Ilyen mértékű növekedést eddig még soha nem figyeltek meg - hangsúlyozta az egri Esterházy Károly Egyetem tanára.

800 ezer éve volt utoljára ilyen magas légkör szén-dioxid koncentrációja, azt megelőzően pedig talán 2-3 millió évvel. Bár a természetes geológiai változásokat nem érdemes összehasonlítani az emberi tevékenységgel, ugyanis ez utóbbi hatása százszor gyorsabb az előbbinél.

Az emberi károsanyag-kibocsátás ma legalább 70 százalékkal több, mint amit a természet fel tud dolgozni, így nyilvánvaló, hogy növekszik a szén-dioxid koncentráció. Az óceánok és a bioszféra, amelyek képesek a szennyeződés elnyelésére, folyamatosan gyengül - figyelmeztetett a szakértő.

A hatvanas években csupán a kibocsátott szén-dioxid 40 százaléka került a levegőbe, a többi részét elnyelte a természet említett két komponense, ez az arányszám jelenleg 45 százalék.

"A párizsi megállapodást fokozottan be kell tartani, különben nagyon gyors lehet a növekedés, és ebből rengeteg probléma származhat szerte a világon" - hangsúlyozta Mika János.