Szomorú emlékű, régi recept az oroszoknál

Oroszországban élelmiszerjegyeket vezetnek be a legszegényebbek támogatására. Ezzel a jelenlegi pontgyűjtő rendszert váltanák ki.
Barabás Júlia, 2017. május 19. péntek, 06:20
Fotó: Pixabay

Az orosz ipari- és kereskedelmi minisztérium be akarja vezetni a jegyre kapható élelmiszereket - adta hírül az onet.pl. hírportál. A szaktárca így akarja támogatni a legszegényebbeket, akiknek havi jövedelme nem éri el a szociális létminimumot sem. Ugyanakkor a jegyrendszer sok idős orosz szomorú emlékei között szerepelhet.

Az élelmiszerjegy-projekten már legalább két éve dolgoznak, s mint a szakminiszter, Denisz Manturov közölte, a jegyeket a jövő évtől vezethetik be. Így 2019-ben már minden rászorulónak juthat élelmiszerjegy. A mintát az Egyesült Államok szolgáltatta, ahol a legalacsonyabb keresetűek az államtól 128 dollár támogatást kapnak, amit a legszükségesebb termékekre fordíthatnak.

Oroszországban jelenleg a legszegényebbek plasztikkártyát kapnak pontokkal, amelyekért alapvető élelmiszereket vásárolhatnak a boltokban. A minisztérium azonban úgy látja, hogy a pontok nem feltétlenül gyűlnek össze és el is veszhetnek, amennyiben egy adott időszak alatt nem használják fel azokat. Ezekért a pontokért csak és kizárólag orosz termékeket lehet venni, hogy az állam így támogassa a hazai vállalkozókat.

HOZZÁSZÓLÁSOK