Annak ellenére, hogy a EU-ban foglalkoztatottak mintegy fele nő, a menedzserek körében még mindig alulreprezentáltak a gyengébbik nem képviselői. Közel 7,3 millió menedzser beosztású ember dolgozik 10 vagy annál több embert foglalkoztató európai uniós vállalatoknál. Ebből 4,7 millió, azaz a 65 százalék férfi és 2,6 millió (35 százalék) nő - derül ki az Eurostat statisztikájából.

Emellett az EU-ban a menedzseri pozícióban dolgozó nők 23,4 százalékkal keresnek kevesebbet a hasonló beosztású férfiaknál - jegyzi meg az Eurostat, amely azt is megjegyzi, hogy a tagállamok között nagy különbségek.

A menedzserek között a legnagyobb arányban a nők Lettországban vannak. Sőt, ez az egyetlen uniós tagállam, ahol a nők vannak többségben ebben a foglalkozásban - ez 53 százalékos arányt jelent.

Meglepő lehet, de Magyarország azon országok között található, ahol 40 százalék feletti a női menedzserek aránya és a 41 százalékos arányával még az első harmadban van. Hasonló a helyzet még Litvániában és Romániában, ahol ugyan ezen a szinten áll a ráta. Ebbe a csoportba tartozik még Bulgária és Lengyelország 44, Írország 43, Észtország 42, valamint francia- és Svédország 40 százalékos aránnyal.

Horvátországra és Görögországra nincs adat, Forrás: Eurostat

Arányaiban a legkevesebb női menedzsert főleg a régi tagállamokban találjuk - az egyetlen kivétel Ciprus, ahol Olaszországhoz és Németországhoz hasonlóan 22 százalékos a női menedzserek aránya. Ezt Belgium, Ausztria és Luxemburg követi 23, 23 illetve 24 százalékos aránnyal. Ezek a számok jelentősen elmaradnak a 35 százalékos uniós átlagtól.

Magyarországon a legrosszabb a helyzet

A férfiak és nők közötti különbségek a bérekben is megjelennek, a menedzseri pozíciókban is és minden unió tagállamra igaz, hogy a férfi menedzserek többet keresnek nő társaiknál, jóllehet a különbség tagállamonként változik.

A legkisebb különbséget Romániában lehet látni, ahol a férfi és nő menedzserek fizetése között mindössze 5 százalékos a különbség. Innen viszont van egy nagyobb ugrás és a következő legkisebb különbség már 12,4 százalék, amelyet Szlovéniában mért az Eurostat. Ezt Belgium (13,6 százalék) és Bulgária (15 százalék) követi.

A sor másik végén Magyarország áll, ahol 33,7 százalék a fizetések közötti különbség és ezzel ebben a legek is vagyunk. Ettől Olaszország csak kicsit marad el 33,5 százalékkal. Jelentősnek mondhatók még a fizetéskülönbségek a visegrádi négyek többi tagállamában is: a cseheknél 29,7, a szlovákoknál 28,3, a lengyeleknél 27,7 százalék.

Horvátországra és Görögországra nincs adat, Forrás: Eurostat

Sovány vigasz, hogy a nők közel negyedével keresnek kevesebbet Ausztriában (26,9 százalék), Németországban (26,8 százalék), Portugáliában (25,9 százalék), Észtországban (25,6 százalék) és az Egyesült Királyságban (25,1 százalék) is.

Az Eurostat megjegyzi, hogy a nemek közötti fizetéskülönbségek mögött számos jogi, szociális és gazdasági tényező húzódik meg, amelyek jóval messzebb mutatnak, mint az "egyenlő munkáért egyenlő bért" elve.

(Fenti képünk forrása: Pixabay)