Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A Kereskedelmi Világszervezet (WTO) tagjává válás és az Európai Unióhoz való közeledés érdekében Belgrád arra készül, hogy enyhítsen azon a 2009-es törvényen, amely kimondta a genetikailag módosított élelmiszerek termelése, használata és árusítása szigorú tilalmát. A törvénymódosítási javaslatot az év második negyedében tárgyalja a szerb parlament.

Míg a WTO szerint nem lehet betiltani olyan cikkek importálását, amelyek veszélyes volta nem bizonyított, az Európai Unió szigorú szabályokhoz köti a GMO termékek behozatalának engedélyezését. Ilyen import engedéllyel jelenleg mintegy 50 termék rendelkezik, de csak kettő termesztését teszik lehetővé az unió területén: egy kukorica és egy burgonya fajtáét. Emellett a 0,9 százalékot meghaladó GMO-tartalom esetében az emberi fogyasztásra szánt cikkeknél ezt fel kell tüntetni.

A WTO szabályai csak egyes termékek ideiglenes behozatali tilalmát teszik lehetővé, és amennyiben nincs tudományos bizonyíték káros voltára, azt ésszerű határidőn belül fel kell oldani. A GMO-k esetében ilyen bizonyíték nem létezik. A belgrádi kereskedelmi minisztérium emlékeztetett arra, hogy bár a világszervezet 157 tagországa különbözőképpen viszonyul a genetikailag módosított élelmiszerekhez, egyik sem alkalmazott olyan teljes tilalmat, mint a még hatályos szerb törvény - írta a Balkan Insight.

Bár a WTO előírások a GMO termesztésre és termelésre nem vonatkoznak, hiszen a szervezet jogköre a külkereskedelemre korlátozódik, egyelőre nem világos, hogy a szerbiai törvény tervezett módosítása ezekre is kiterjed-e, vagy csak az import tilalmát oldja fel. A környezetvédő csoportok mindenesetre máris tiltakoznak a változtatás ellen.