Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az Elysée-palotában tartott közös munkanap végén a két ország vezetője együtt mutatta be a "növekedést és a versenyképességet ösztöntő hozzájárulási" programját, amelynek értelmében két év alatt hatmilliárd eurót osztanak szét a fiatalok munkahelyteremtésére a leginkább érintett régiókban.

"Mindent megteszünk, hogy ezeket a pénzeket a lehető leggyorsabban és a legjobb célokra költsék el" - mondta a francia elnök német kollegájával tartott közös sajtótájékoztatóján. Franciaországban csütörtökön hozták nyilvánosságra az újabb munkanélküliségi adatokat, amelyek szerint áprilisban 40 ezerrel emelkedett az állást keresők számára, s jelenleg 3,26 millió munkanélkülit tartanak nyilván.

Hollande egy évvel ezelőtti megválasztása óta Párizs és Berlin között jelentős nézetkülönbséget okozott a 17 országot tömörítő eurózóna kormányzásának kérdése, amelyről Hollande-nak és Merkelnek ezúttal sikerült megállapodnia.

A szorosabb együttműködést strukturális változtatásoknak is elő kell segíteniük, ezért - mint Francois Hollande a közös sajtótájékoztatón elmondta - egyetértettek abban, hogy az euróövezeti országok pénzügyminisztereit tömörítő eurócsoportnak "főállású" elnökre van szüksége. A jelenlegi elnök, Jeroen Dijsselbloem egyben holland pénzügyminiszter is.

Angela Merkel szerint minőségileg új javaslatot tettek. "Megállapítottuk, hogy a stabilitási és növekedési paktum csak akkor kezd hatni, mikor már kibillentünk az egyensúlyunkból, mikor már közeledünk a túlzottdeficit-eljáráshoz" - mondta a kancellár. Ezért erősebb gazdaságpolitikai koordinációra és gyakoribb állam- és kormányfői találkozókra van szükség - tette hozzá.

A pénzügyi, befektetési, kereskedelmi és energiapolitika terén egy harminc javaslatból álló jelentést nyújtottak át francia és német befektetők a két ország vezetőjének. Párizs és Berlin még a június 27-28-án esedékes uniós csúcstalálkozó előtt megfogalmazza véleményét a dokumentumról.

"Elismerjük, hogy a költségvetési egyensúly helyreállítása és a növekedés ugyannak az éremnek a két oldala, és semmiben nem mondanak egymásnak ellent" - fogalmazott Merkel.

Hollande pedig arra kért mindenkit, "ne gondolja, hogy Franciaország megpróbál kitérni a költségvetési szigor elöl". Szerinte "lehet, hogy ez volt a múltban a helyzet, de egy éve rendet tettünk, és hát nem volt könnyű meghozni a döntéseket" - hívta fel a figyelmet a francia elnök. Hozzátette: "mindig ugyanaz van, amikor Franciaországról és Németországról van szó, azt hiszik, hogy nem értünk egyet. Pedig a legtöbb esetben igen."