Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Fehéroroszország pénzt vár Moszkvától, amely segítene jelenlegi adósságai törlesztésében - írta a lengyel gazeta.pl gazdasági portál. A folyamat Minszk számára ismeretlen okokból elakadt vagy legalábbis elhúzódik, így az országnak más megoldások után kell néznie. Egy 600 millió dolláros kölcsönről van szó, illetve egy további 200 millió dolláros hitelről, amelyet az Eurázsiai Stabilizációs és Fejlesztési Alap nyújtana Fehéroroszországnak.

A belorusz pénzügyminiszter, Makszim Jermalovics szerint a döntés mind a két kölcsön megadásáról valamilyen okból elakadt, noha Fehéroroszország teljesítette az igényléssel kapcsolatos kötelezettségeit. Ezért alternatív megoldásokat keresnek: többek között 500 millió dollár értékben bocsátottak ki kötvényeket a belső piacon és előzetes megállapodást kötöttek a Kínai Fejlesztési Bankkal további félmilliárd dollár kölcsön felvételéről.

Szakértők szerint a fehéroroszoknak szóló orosz hitelek visszafogásának az lehet a hátterében, hogy nyomást gyakorolnak Minszkre egy másik vitás kérdésben, a két ország közötti integráció elmélyítésének ügyében. (Ez adna lehetőséget arra, hogy Vlagyimir Putyin orosz államfő utolsó elnöki mandátumának 2024-es lejárta után az államszövetség első embereként folytassa vezetői pályafutását.) Az oroszok emellett kompenzálják magukat azért, hogy a Barátság olajvezetékbe került szennyezett olaj miatt kártérítéssel jönnek a fehéroroszoknak.