Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A német gazdaság exporttöbblete a vállalatok versenyképességének bizonyítéka, arról tanúskodik, hogy a nemzetközi piacon erős kereslet mutatkozik a Németországban készülő jó minőségű termékek iránt - szögezi le közleményében a berlini gazdasági minisztérium reagálva az amerikai pénzügyminisztérium tegnapi jelentésére.

Az utóbbi lényege szerint a gyenge német belső fogyasztás és a vállalatok exportorientáltsága deflációs nyomást gyakorol az eurózónára és a világgazdaságra is, mivel párosul az övezet országainak keresletszűkítő megszorító politikájával. Ezen a washingtoni elemzők szerint változtatni kellene.

Az amerikai kormánynak inkább az USA gazdasági helyzetét kellene kritikai elemzés alá vetnie - idézte a Wall Street Journal Michael Meistert, a CDU egyik parlamenti képviselőjét, akit Angela Merkel kancellár szoros szövetségesének tartanak. Meister felhívta a figyelmet az USA magas államadósságára, amely nem csupán az Egyesült Államoknak jelent problémát, hanem negatív hatása van a világgazdaságra is.

Beszéljünk őszintén!

A német gazdaság versenyképes, rekordmagas foglalkoztatási rátát produkál, nem értem miért hibáztatnak bennünket ezért a sikerét - tette hozzá. A gazdasági minisztérium közleménye vitatja azt az amerikai megállapítást is, amely szerint gyenge lenne a belső kereslet, továbbá felhívja a figyelmet arra, hogy az IMF nem talált kifogásolni valót a német gazdaságpolitikában és a külkereskedelmi többletben.

A washingtoni jelentés változást jelent az Obama-adminisztráció Németországgal kapcsolatos politikájában. Az európai adósságválság kirobbanása óta csak a háttérben igyekeztek változtatásokra bírni a berlini vezetést annak érdekében, hogy az ország tágabbra nyissa kapuit a többi eurótagország exportja előtt. Tartózkodtak a nyílt bírálatoktól, hogy ne akadályozzák a német irányítással folyó válságkezelést.

A váltás azonban rosszkor jön figyelembe véve, hogy a kémkedési botrány kirobbanása után rövid időn belül a második konfliktus a két ország között. A kiszivárogtatott hírek szerint az amerikai nemzetbiztonsági hivatal információkat gyűjtött Angela Merkel mobiltelefon-hívásairól is.