Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

"Azért küzdök, hogy kancellár legyek, és ha Merkel asszony szeretne belépni a kormányomba, megteheti, alkancellárként" - idézi az MTI Martin Schulzot.

A politikus a Die Welt című lap újságírójának azon kérdésére válaszolt, hogy csatlakozik-e elődjéhez, Peer Steinbrückhöz, az SPD 2013-ban indított - sikertelen - kancellárjelöltjéhez, aki az akkori szövetségi parlamenti (Bundestag-) választás kampányában kijelentette, hogy soha nem lép be egy Merkel-kormányba, vagy pedig nyitva hagyja ezt a lehetőséget. Az SPD elnökének válasza hírmagyarázók szerint úgy is érthető, hogy nem zárja ki azt a lehetőséget, hogy pártja a 2005-2009-es, és a 2013-2017-es ciklus után ismét kormányra lép majd az Angela Merkel vezette jobbközép CDU/CSU pártszövetség koalíciós partnereként.

Az SPD a legutóbbi felmérések szerint a szavazatok 21-24 százalékát gyűjtheti össze a két hét múlva, szeptember 24-én tartandó Bundestag-választáson. A CDU/CSU támogatottsága nagyjából 15 százalékponttal magasabb, 36,5-38,5 százalékos.

A szociáldemokrata kancellárjelölt tájékoztatóján kijelentette, hogy nem foglalkozik a felmérésekkel. Az újságírók "annyi közvélemény-kutatást jelentetnek meg, amennyit csak akarnak, engem nem érdekelnek, én a meggyőződéseimért harcolok" - mondta.

Erős szocdem program

"Aki le akarja váltani a Merkelt, annak Schulzra és az SPD-re kell szavaznia" - mondta. A párt öt fő ígérettel indul neki a választási kampány hajrájának. Az első a társadalmi igazságosság erősítése a bérek területén, így a nők hátrányos munkaerőpiaci megkülönböztetésének megszüntetése annak az elvnek az érvényesítésével, hogy ugyanolyan munkáért ugyanannyi bér jár mindenkinek, és annak a jogosultságnak a megteremtésével, hogy részmunkaidőből vissza lehet térni teljes munkaidős állásba, és egy új elv bevezetésével, miszerint határozott idejű szerződéssel csak különösen indokolt esetben lehet foglalkoztatni munkavállalókat.

A második ígéret a társadalmi igazságosság erősítése a gyermekellátás és az oktatás-képzés területén, amihez a többi között az óvodai ellátási díj megszüntetése és egy nagyszabású iskolafelújítási és -építési program kapcsolódik.

A harmadik ígéret szerint a párt gondoskodik az emberek "biztos nyugdíjáról", így többi között vállalja, hogy stabilizálja a nyugdíjjárulékot, nem csökkenti a nyugdíjakat és nem emeli a nyugdíjkorhatárt - ismertette Martin Schulz.

A negyedik ígéret a demokratikus értékek védelme az Európai Unióban, az ötödik pedig az, hogy egy SPD-s vezetésű kormány nem emeli a védelmi kiadásokat a NATO-tagországoktól elvárt szintre, a hazai össztermék (GDP) 2 százalékának megfelelő összegre.