Elismerő írás jelent meg a tekintélyes The Lancet egészségügyi szaklapban az orosz Szputnyik V koronavírus-oltásról - adta hírül a BBC.

Az elemzés a rendelkezésre álló dokumentumok és egy húszezer fős teszteredmények kapcsán arra a következtetésre jut, hogy a vakcina 92 százalékos hatékonysággal biztosít védettséget a koronavírus-betegséggel szemben, ezen belül teljesen megelőzi a kórházi kezelést igénylő betegséget, illetve a beoltott személy halálát. A készítmény, amely kezdetben a nyugati szakértők éles bírálatával találkozott, miután az orosz hatóságok a tesztelés befejezése előtt engedélyezték a használatát tavaly augusztusban, a Lancet cikke szerint biztonságosnak tekinthető.

A Szputnyik V a Pfizer/BioNTech, az Oxford/AtraZeneca, Moderna és a belga Janssen készítményei mellé sorolható. Technológiája megegyezik az Oxford/AstraZeneca és a Janssen oltáséval. Miután beadták a vakcinát, ezek a készítmények olyan antitestek termelésére késztetik az emberi szervezetet, amelyek kifejezetten a koronavírus legyűrésére szolgálnak. Szemben a másik két termékkel a Szputnyik esetén a második szúrásra az elsőtől kissé eltérő összetételű anyagot juttatnak a beoltottakba. Mindkettő a koronavírust célozza, ám kissé más oldalról támadva az átkozott kórokozót.

Vigyázva a kritikával!

A Lancet cikke megállapítja, hogy a tesztek alatt nem mutatkoztak káros mellékhatások az orosz oltás esetén, legfeljebb gyenge következményekkel, végtagfájdalommal, hőemelkedéssel és fáradságérzéssel kell számolni. A beoltott személyek közül senki sem halt meg vagy betegedett meg súlyosan koronavírus-fertőzés miatt.

Ian Jones és Polly Roy professzorok a Lencet cikkéhez fűzött kommentárjukban megjegyzik, hogy a készítménnyel kapcsolatos korábbi átláthatatlanságot sikerült legyűrni, így a Szputnyik V felsorakozhat az elismert koronavírus-vakcinák közé minden korcsoportban. Ez különösen szerencsés, miután egyelőre kevés az oltás a piacon. Julian Tand klinikai virológus, a University of Leicester professzora azt is megjegyzi, hogy a tudományos közösségnek máskor óvatosabbnak kell lennie, mielőtt leszedi egy másik ország vakcinájáról a keresztvizet.